Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Jak dostat miliardy ze „svéhlavých hlav”

Skandál, který vypukl kolem zatčení šestadvacetiletého Radka K., pověřeného českým a slovenským ministerstvem financí k vyzvednutí miliardy dolarů od Sýrie za dodávku tanků a letos v lednu zadrženého na česko-slovenské hranici s pašovanými starožitnostmi za čtvrt milionu korun, bude mít zřejmě ještě dohru.

Skandál, který vypukl kolem zatčení šestadvacetiletého Radka K., pověřeného českým a slovenským ministerstvem financí k vyzvednutí miliardy dolarů od Sýrie za dodávku tanků a letos v lednu zadrženého na česko-slovenské hranici s pašovanými starožitnostmi za čtvrt milionu korun, bude mít zřejmě ještě dohru. Ta se ovšem nebude týkat kriminálního pozadí celé věci, nýbrž pravidel, podle kterých Kočárníkův úřad pověřuje soukromé firmy vymáháním nedobytných státních dluhů v cizině.

Jménem České republiky

O vymahačské praxi ministerstva nic netuší ani poslanci českého parlamentu. „Bylo pro mě velkým překvapením, že se něco takového děje,“ říká člen rozpočtového výboru sněmovny Richard Mandelík (ODS). „Při práci ve výboru jsme se s něčím podobným nikdy nesetkali. Předpokládám ale, že se na to v nejbližší době podíváme."Ministerstvo financí zatím jakékoliv informace o potenciálně velmi lukrativních obchodech (vymáhající firmy totiž inkasují ze získané částky určitá procenta) úspěšně tají. Neexistuje ani žádný zákon nebo vyhláška, která by v této oblasti stanovovala pevná pravidla. To ovšem znamená, že záleží pouze na libovůli ministerských úředníků, komu a za jakých podmínek lákavou zakázku přidělí. "Zájemce musí prokázat aktivity v teritoriu a to, že díky svým kontaktům a předchozím jednáním má naději na úspěch,“ říká poněkud mlhavě mluvčí Ministerstva financí Ludmila Nutilová. "Poté od nás mohou obdržet časově omezený mandát. Pokud ovšem neuspějí, stát…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].