Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Válka doktorů

Ministr zdravotnictví Luděk Rubáš (ODS) zveřejnil v druhém lednovém týdnu svůj záměr odebrat České lékařské komoře právo udělovat licence k výkonu povolání. Ministrova "troufalost" pobouřila její představitele natolik, že s ním okamžitě přerušili všechny styky.

Ministr zdravotnictví Luděk Rubáš (ODS) zveřejnil v druhém lednovém týdnu svůj záměr odebrat České lékařské komoře právo udělovat licence k výkonu povolání. Ministrova „troufalost“ pobouřila její představitele natolik, že s ním okamžitě přerušili všechny styky. MUDr. Rubáš vzápětí z komory vystoupil, i když tím podle zákona ztratil právo léčit.Rostoucí radikalizaci komory ukáže její mimořádný sjezd, který se chystá na polovinu února. Na pořadu jednání má být jakýsi akční program proti Rubášovi. Jak to pocítí pacient? Podle nedávných průzkumů veřejného mínění je 85 % občanů spokojeno se svým lékařem a sedmi z deseti současný zdravotní systém vyhovuje. A v tom je právě kámen úrazu. Zástupci lékařské komory se totiž nijak netají tím, že lidé jsou „nesprávně“ informováni. Proto prý je naprosto nutné, aby palčivé nedostatky systému pocítili alespoň částečně na vlastní kůži. Jedině tak bude možné pacienty navést k nátlaku proti vládě.

Ministr a hydra

Když Luděk Rubáš chystá svůj „protikomorový“ zákon, postupuje přesně podle loňského usnesení vlády č. 333, které ministrům přikázalo omezit vliv profesních organizací v jejich resortech. Proto chce (podobně jako jeho kolegové Dyba a Novák v případě architektů nebo advokátů) i lékařské komoře odebrat její dosud největší pravomoc - přidělování licencí - a předat ji svým okresním úřadům. Snaží se tím zlikvidovat „monopolní postavení“ komory, která dnes vlastně rozhoduje o tom, kdo v Čechách smí léčit a kdo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].