Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Granát v mateřské školce

Již téměř týden se zvláštní parlamentní a vládní komise spolu s vedením Bezpečnostní informační služby a Ministerstva vnitra snaží nalézt dokumenty, které podle Jana Kalvody dokazují, že jsou u nás sledovány politické strany.

Již téměř týden se zvláštní parlamentní a vládní komise spolu s vedením Bezpečnostní informační služby a Ministerstva vnitra snaží nalézt dokumenty, které podle Jana Kalvody dokazují, že jsou u nás sledovány politické strany. Usilovná práce desítek úředníků je ale zatím marná. Proč tomu tak je, naznačil minulý pátek sám Kalvoda: Neřekl jsem ještě všechno, prohlásil a dodal, že důkazem nemusí být pouze písemný materiál, důkaz může spočívat „, známe ještě z dob federace, kdy jej úspěšně používal Vladimír i v neexistenci takového materiálu tam, kde má být. Tento způsob argumentace, připomínající hru na "slepou bábu, známe ještě z dob federace, kdy jej úspěšně používal Vladimír Mečiar - jeho "zaručené důkazy“, že česká armáda připravuje zábor Slovenska nebo že Češi chystají transfer Romů, ovšem také nikdy nikdo nenašel. Proč se však k takovýmto praktikám snížila právě ODA? U Mečiara to bylo jasné, šlo o mocenský boj. O co jde ale Alianci, a má její chování nějaké racionální vysvětlení? Uvědomuje si vůbec, jaké bude mít aféra důsledky?

Prázdná obvinění

Nejprve stručně základní fakta: Předminulý pátek Jan Kalvoda veřejně obvinil Bezpečnostní informační službu (BIS), že nad rámec svých zákonných úkolů shromažďuje materiály o parlamentních politických stranách, a hraje tak jakousi nepřehlednou politickou hru. Současně dodal, že on sám by nemluvil o důkazech, ale indiciích budících podezření. Následující středu pak parlamentní komisi pro kontrolu BIS…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].