Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

První velké ryby

Když hlavní žalobce mezinárodního tribunálu pro válečné zločiny v bývalé Jugoslávii Richard Goldstone zahájil letos v dubnu vyšetřování možného podílu Radovana Karadžiče a generála Ratka Mladiče na válečných zločinech, světová média to prakticky nezaznamenala.

Když hlavní žalobce mezinárodního tribunálu pro válečné zločiny v bývalé Jugoslávii Richard Goldstone zahájil letos v dubnu vyšetřování možného podílu Radovana Karadžiče a generála Ratka Mladiče na válečných zločinech, světová média to prakticky nezaznamenala. Tím větší pozornost si získala zpráva, že Karadžič a Mladič byli minulý týden oficiálně obviněni.

Za konkrétní vinu

Oba jmenovaní nejsou obviněni v politickém procesu, ale na základě přímé viny: budou tedy souzeni za konkrétní rozkazy, které vydávali. Navíc jsou obviněni z provádění genocidy. Richard Goldstone tak vyvrací podezření, že by soud v Haagu byl pouze mytím rukou Západu, který se odsouzením několika „malých ryb“ chce morálně ospravedlnit k dalšímu vyjednávání právě s lidmi jako Karadžič. Leccos z dosavadní historie soudu napovídá, že řada politiků to s myšlenkou odsouzení všech zločinců nemyslela upřímně. O zřízení soudu bylo rozhodnuto v únoru 1993, ale trvalo téměř deset měsíců, než tribunál zahájil činnost. Mezi 11 porotci nebyl ani jeden muslim, ačkoli čtyři z nich pocházeli z většinově muslimských zemí (Nigérie, Egypta, Pákistánu a Malajsie).Podle neoficiálních sdělení, vycházejících ze shromážděné dokumentace, padá vina nejméně v 80 % případů na Republiku srbskou Radovana Karadžiče, přes 10 % má na svědomí její chorvatská obdoba Herceg-Bosna a zbytek patří bosenské straně. Oběťmi systematické genocidy jsou v prvé řadě bosenští Muslimové, v menší míře Chorvati a nejméně Srbové…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].