Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Týden ve světě

Krátký přehled zahraničních událostí.

Bosna a Hercegovina

V Bosně a Hercegovině platí od 1. ledna čtyřměsíční příměří. Je zatím vcelku dodržováno s výjimkou bihačské enklávy na západě Bosny. Zde situaci komplikuje skutečnost, že se bojů účastní ozbrojené formace muslimského odštěpence Fikreta Abdiče za podpory jednotek krajinských Srbů. Někteří pozorovatelé vyslovují v souvislosti s příměřím naději na ukončení téměř tři roky trvající války. Jiní poukazují na to, že dohoda je spíše taktickým krokem stran. Bosenští Srbové však oznámili, že odvolávají válečný stav, který vyhlásili loni koncem roku jako odpověď na ofenzívu bosenské, Muslimy vedené vlády.

Rusko

Německé ministerstvo obrany údajně získalo informace, že se proti prezidentu Jelcinovi připravuje puč. Uvedl to v pátek v rozhlase poslanec za CSU a člen branného výboru Spolkového sněmu Zierer. „Obávám se, že Čečensko se mění v sud prachu,“ dodal. Odvolal se na informace zpravodajské služby. Zprávu získala jeho poslanecká skupina telefonicky z bonnského ministerstva obrany. V Moskvě a okolí jsou prý pozorovány pohyby vojsk. Je také možné, že Jelcin povolal vojska ke své vlastní ochraně. Generální inspektor bundeswehru tyto pověsti „ani potvrdil ani nekomentoval“.

Turecko

Již podruhé za 14 dnů se v Istanbulu stalo terčem útoku sídlo sdělovacího prostředku, když tři ozbrojenci zahájili palbu na budovu předního tureckého listu Hürriyet. Stráž střelbu opětovala a útočníci uprchli.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].