Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Burza je dvouletá

Jediným vzrušením za posledních čtrnáct dní na kapitálovém trhu byla oslava druhých burzovních narozenin. Ty připadají na 6. dubna, kdy se po více než padesáti letech uskutečnily první burzovní obchody.

Jediným vzrušením za posledních čtrnáct dní na kapitálovém trhu byla oslava druhých burzovních narozenin. Ty připadají na 6. dubna, kdy se po více než padesáti letech uskutečnily první burzovní obchody. Za dva roky má burza na svém kontě obchody ve výši kolem sta miliard korun. O stoupajícím zájmu investorů o kapitálový trh svědčí to, že přes sedmdesát procent transakcí se uskutečnilo ve druhém roce existence burzy. V letošním kalendářním roce se již podařilo dosáhnout stejného objemu obchodů jako za prvních dvanáct měsíců burzovního obchodování.

Centrální trh ztrácí investory

Přesto je likvidita našeho hlavního trhu s cennými papíry stále nedostatečná. Například akcie SPT Telecom se po jednom měsíci svého pobytu na burze staly již devátou nejobchodovanější emisí akcií v novodobé burzovní historii. Největší zájem měli zatím investoři o ČEZ, Komerční banku a Českou spořitelnu. Z fondů je nejúspěšnější Harvardský dividendový investiční fond na sedmém místě.Výročí zastihlo tentokrát burzu ve stavu naprosté letargie. Chování investorů přivedlo ceny i objemy obchodů do stadia vleklé stagnace. Předminulý týden ceny nejdůležitějších akcií oslabily o zhruba šest desetin procenta. Minulý týden se pak zvedly o nepatrných pět setin procenta. Objemy obchodů oproti předchozím čtrnácti dnům poklesly zhruba o třetinu na čtyři miliardy korun. Pro kuponové akcionáře není radostná ani ta skutečnost, že se na tomto objemu podílely dluhopisy předminulý týden…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].