Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Uprostřed hry mění pravidla jen šílenec

O slovech generálního ředitele tak významné finanční instituce jako je Komerční banka není třeba pochybovat. Jestliže Richard Salzmann v České televizi prohlásil, že společnými silami už jsou české banky schopny financovat projekty řádově v desítkách miliard korun, jistě tomu tak bude.

O slovech generálního ředitele tak významné finanční instituce jako je Komerční banka není třeba pochybovat. Jestliže Richard Salzmann v České televizi prohlásil, že společnými silami už jsou české banky schopny financovat projekty řádově v desítkách miliard korun, jistě tomu tak bude. Šéf téměř největší české banky tak jako by zpochybnil jeden z argumentů Romana Češky, kterým předseda výkonného výboru Fondu národního majetku obhajoval pozvánku zahraničního kapitálu na privatizaci SPT Telecom. K Salzmannovým slovům se připojily i české leasingové firmy, které vlastně do jisté míry bankám konkurují: i ony by se prý rády na další privatizaci Telecomu přiživily. V době, kdy mnohé investice, včetně těch, které se uskutečňují formou leasingu, mohou vzbuzovat pochybnosti a zcela jistě nesou určité riziko, chápou leasingové firmy investice do Telecomu jako bezrizikovou šanci.

Vypsat soutěž je závazek

Pravdu má Salzmann, pravdu mají leasingové společnosti, jenže Česká televize při masírování diváckých mozků nechala bez povšimnutí, že světaznalý bankéř zároveň uvedl, že strategický partner se nezve do zajímavých a finančně náročných projektů jen kvůli penězům, ale také - nebo spíše především - proto, že s sebou přináší znalosti, které koupit nelze. A tyto znalosti samozřejmě žádná banka ani leasingová firma nemá. Jenže ani to není vše, o co dnes jde: ve hře je totiž také pověst České republiky jako standardní vyspělé země, která se chová tak, jak je v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].