Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Vrazi v letech nevinnosti

Vrazi v letech nevinnosti

Ve Velké Británii byli odsouzeni pachatelé liverpoolského zločinu

Jonu Venablesovi (11) se zdá o tom, že se svět proměnil v jednu velkou továrnu na čokoládu. Nebylo by na tom nic divného, kdyby do jeho snu nevstupoval také maličký James Bulger (2). Jon ho zachraňuje před nebezpečím a vrací rodičům, kterým se ztratil. Ani na tom by možná nebylo nic divného, kdyby si Jon společně se svým komplicem Robertem Thompsonem (11) neodpykával trest doživotního vězení za to, že Jamese zavraždili.

Černý pátek v únoru

Druhý únorový pátek se Denise Bulgerová (25) vypravila s malým Jamesem na nákup do obchodního centra Strand v Bootle na severním předměstí Liverpoolu. Když si odskočila do řeznictví, chlapec zůstal u vchodu. Chvíli předtím kopal se vzdornou neposlušností nedochůdčete do prázdné plechovky od coca-coly. Denise ho za to plácla přes zadek. Později si uvědomila, že to bylo naposledy, kdy se svého syna dotkla živého.Jeho mrtvé tělo našla policie v neděli odpoledne na železničním náspu trati z Liverpoolu do Waltonu. V následujících týdnech Denise znovu a znovu přemítala o své vině. Chtěla se přestěhovat a přeměnit pokoj v novém bytě v modlitebnu za malého Jamese.

Bez sociálního podtextu

Lidé v Liverpoolu jsou na jméno James Bulger citliví. Když jsem při své návštěvě metropole Merseyside, která dala světu Beatles, našel na podrobné katastrální mapě města blok domů v Bootle a přímku značící železnici, moje…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].