0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Zahraničí23. 2. 19928 minut

Výstraha Georgi Bushovi

Z prvních amerických voleb od skončení studené války vzešli dva nečekaní vítězové. Konzervativnímu komentátorovi Patu Buchananovi dalo v New Hampshire 40% republikánů přednost před úřadujícím prezidentem Georgem Bushem.

Z prvních amerických voleb od skončení studené války vzešli dva nečekaní vítězové. Konzervativnímu komentátorovi Patu Buchananovi dalo v New Hampshire 40% republikánů přednost před úřadujícím prezidentem Georgem Bushem. V Demokratické straně porazil zase bývalý senátor za Massachusetts a vítěz nad rakovinou Tsongas arkansaského guvernéra Billa Clintona poměrem 34 ku 26 procentům hlasů.

Demokratický outsider Tsongas

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Když se naprosto neznámý Tsongas přihlásil loni na podzim jako první do demokratických primárek, jevila se jeho kandidatura jako výstřednost v očích těch blahosklonnějších, jako bláznovství v očích realistů a jako urážka prezidentských aspirací demokratů v očích vedení strany. Tsongas oznámil svou kandidaturu v době, kdy vrcholila Bushova popularita, a zpočátku si ani on sám nedělal žádné naděje na vítězství. Ale na obzoru nebyl žádný jiný kandidát a těm, kteří ho byli ochotni vyslechnout bez úsměšků, tvrdil, že kandiduje jen proto, aby svou strategií hospodářské obnovy, spočívající v podpoře podnikatelů a vyspělých průmyslových odvětví, především elektroniky, dopomohl ke zvolení nadějnějším kandidátům, jako je Mario Cuomo. Jeho strategii je obtížné zařadit do nějakého jednoduchého schématu pravice a levice. Spojuje v sobě opatření na podporu podnikání, jako je snížení daně z kapitálového výnosu, tradičně spojovaná s republikány, s doleva inklinující snahou o větší roli…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc