Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

„Němečtí podnikatelé jsou připraveni nejlépe,”

Některé zahraniční firmy se netají překvapením, že z výběrových řízení vycházejí u nás velmi často vítězně německé firmy.

Některé zahraniční firmy se netají překvapením, že z výběrových řízení vycházejí u nás velmi často vítězně německé firmy. Jak si to, pane premiére, vysvětlujete?

Lidé z Německa přicházejí nesrovnatelně lépe připraveni a především už adaptováni na naše podmínky. Americký podnikatel k nám přijíždí a po třech dnech stále nechápe reakce lidí, s kterými jedná, dívá se nervózně na hodinky, peníze mu utíkají, nerozumí naší dělbě kompetencí, zlobí se na nepochopitelné poměry v této zemi, kde se lidé bojí o čemkoli rozhodnout, kde neumějí reagovat na běžné zdvořilosti, neumějí odpovědět na dopis. Je to to tu pro něj nesrozumitelné a zmaten prchá.

Německý podnikatel je jiný. Není to jen fyzickou blízkostí, já to připisuji zejména okolnosti, že součástí Spolkové republiky je bývalá NDR. Ti lidé znají mentalitu našich managerů, našich úředníků na ministerstvech, mají do toho vhled, který Japonec nebo Američan nemá. Němci jsou také nekonečně trpělivější. Nepřicházejí sem za rychlým ziskem, vědí, že budou třeba pět let tratit, ale pak že se jim to bude určitě rentovat.

Nedávno se konalo zvláštní zasedání vlády, na kterém se hovořilo o pronikání německého kapitálu k nám. Podnětem byl dopis šéfa rozvědky R.Procházky, kde údajně stálo, že někteří naši ministři tomuto kapitálu z určitých důvodů nadržují.

Pan Procházka skutečně přišel s takovou iniciativou. Pokud vím, poslal identický dopis paní předsedkyni Burešové, ministrovi…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].