Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Senát místo rady

Současný parlament schvaluje zákon tím obtížněji, čím je důležitější. Ani ne tak proto, že vyvolává větší názorové střety, ale proto, že při platnosti zákazu majorizace v Sněmovně národů jej může zablokovat pouhých 38 poslanců.

Současný parlament schvaluje zákon tím obtížněji, čím je důležitější. Ani ne tak proto, že vyvolává větší názorové střety, ale proto, že při platnosti zákazu majorizace v Sněmovně národů jej může zablokovat pouhých 38 poslanců. Hlasování v početnější Sněmovně lidu je pak téměř zbytečné.

Prezidentův návrh Federální rady se snažil tuto patovou situaci vyřešit. Pokud by v ní nezasedali členové národních rad, mohla z našeho politického života jednou provždy vypudit na národní nedůvěře stavějící princip majorizace. Poslanci ji však trochu lehkomyslně zamítli a naopak se jim zalíbila myšlenka senátu.

Senát jako rozhodovací orgán se od Sněmovny národů v dané chvíli liší především tím, že by zákony neprojednával, ale schvaloval. Má se přitom zabývat pouze důležitými, tj. ústavními a taxativně vymezenými normami. Přísluší mu právo je upravit, ale v tom případě se zákon musí ještě znovu vrátit do poslanecké sněmovny. V senátu by mělo být jen 100 členů starších pětatřiceti let a má sídlit v Bratislavě. Princip majorizace to ovšem neřeší, naopak. V „senátní“ variantě by mohlo ústavní zákony blokovat pouhých 21 českých nebo slovenských poslanců - tedy o 11 méně než dnes.

Praxe schvalování vybraných zákonů může ke zjednodušení práce parlamentu samozřejmě přispět. Ale vyhýbá se hlavnímu problému - průchodnosti těch nejkritičtějších právních norem. A ostatní kosmetické úpravy ještě přilévají olej do ohně. Věkový limit (35 let) nahrává většímu zastoupení…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 18 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].