Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Kdo má na co právo

Sudetoněmecké nároky na návrat majetku v Českých zemích, který by, jak píší české noviny, "tato společnost neunesla", neuškodí vidět v historickém kontextu a proporcích.

Sudetoněmecké nároky na návrat majetku v Českých zemích, který by, jak píší české noviny, „tato společnost neunesla“, neuškodí vidět v historickém kontextu a proporcích.

Irsko, Španělsko, Indie, Tibet

Když Irové v roce 1922 vytlačili po sedmi staletích Angličany, Angličané přiznali Irům vítězství, s úctou zasalutovali a vrátili se na svůj ostrov. Nejenže je nikdy nenapadlo žádat Iry o majetkovou restituci či hovořit o národnostní křivdě, ale přiznali si, že Irové měli vůči nim oprávnění historické stížnosti. Místo aby jeden po druhém žádali omluvy, rozhodli se pro dobré sousedské vztahy, v nichž bohatší Anglie nabídla chudším Irům neomezené právo pobytu a práce a Irové nabídli Angličanům možnost opět si v Irsku kupovat majetek. Otevřená nevraživost přetrvává jen u několika stovek ozbrojených členů IRA.

Když v roce 1492 vyhnali Španělé Araby (usazené v zemi sedm staletí) a Židy (žijící zde dokonce dvanáct století), nikoho nikdy nenapadlo, že se jim budou kdy omlouvat nebo hradit zabavený majetek.

Když se britská Indie rozdělila na dva státy, milióny Indů pochodovaly přes hranice z Pákistánu do Indie a milióny muslimů z Indie druhým směrem. Kam přešli, tam patří a tam se pokládají za občany. To, že se nepřestali hádat o Kašmír, způsobilo již několik nesmyslných a bezvýsledných válek.

Bude-li někdy Tibet svobodný, málokdo mu bude zazlívat, jestliže vyžene Číňany a nebude to dělat v rukavičkách.

Neporovnatelné…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 18 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].