0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Ekonomika17. 2. 19915 minut

Úspěchy čs.zemědělství

Argumenty o úspěšnosti našeho zemědělství, kterými je obhajována jeho současná organizační struktura, můžeme slyšet na každém kroku. Bylo však naše socialistické zemědělství opravdu úspěšné, jak tvrdí jeho dosavadní kapitáni?

Zdeněk Kabátek

Argumenty o úspěšnosti našeho zemědělství, kterými je obhajována jeho současná organizační struktura, můžeme slyšet na každém kroku. Bylo však naše socialistické zemědělství opravdu úspěšné, jak tvrdí jeho dosavadní kapitáni?

Socialistická ekonomika nedokázala vytvořit žádné přirozeně fungující odvětví a přivedla národní hospodářství k úpadku jako nedělitelný celek. Mluvit o tom, že v rámci pseudoekonomiky bylo některé odvětví úspěšnější, je při naprosté absenci přirozených ekonomických kategorií, a tím i objektivních měřítek, hloupost nebo lež. Pokud se v zemědělství projevily záchvěvy ekonomického myšlení, pak to byly pouze relikty poněkud šťastnějších období jeho historie. K nim patřil i rolník, který se neuměl nebo nechtěl okamžitě zbavit zdravého selského rozumu. Určitou roli sehrálo i pozdržení nástupu nejabsurdnějších forem megalomanie a centralismu nepříjemnou politickou nutností - likvidací tradičního zemědělství přes družstva. I tato „nižší“ forma socialistického podnikání musela být v období normalizace fakticky zlikvidována, avšak trvalo to nějaký čas. Bez ohledu na tyto překážky při zavádění vědecké teorie marx-leninismu do zemědělství se jej podařilo přiblížit úrovni krachujícího průmyslu, stejně jako vesnici úrovni chátrajících měst. Alespoň jeden bod programu tím byl splněn.

Škody v zemědělství a jeho neúspěšnost jsou mnohem závažnější než v průmyslu. Biologický výrobní proces je totiž zranitelnější v mnoha složkách, jež jsou také pomaleji…

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc