Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Podat společnou žádost

Do Prahy nedávno přijel na soukromou pracovní návštěvu bývalý holandský ministr zahraničí Max van der Stoel. Ten, který se jako první zahraniční politik setkal s mluvčím Charty 77, tenkrát ještě s prof.Patočkou.

Do Prahy nedávno přijel na soukromou pracovní návštěvu bývalý holandský ministr zahraničí Max van der Stoel. Ten, který se jako první zahraniční politik setkal s mluvčím Charty 77, tenkrát ještě s prof.Patočkou. Po několik desetiletí se zajímá o Československo, střední Evropu a osudy demokracie v tomto regionu.

Max van der Stoel, bývalý ministr zahraničí Nizozemského království. Zastává dnes několik významných funkcí, je mj. členem Státní rady, nejvyššího právního orgánu země. Je rovněž členem Evropského soudu a předsedou holandského Helsinského výboru.

Jak se díváte, pane ministře, na vývoj v Sovětském svazu?

S velkými obavami. Ševardnadze dal ve svém posledním projevu jasně najevo, že se o slovo hlásí diktatura. Mimochodem: jeho projev měl na Západě ohromný ohlas, byl jako zvonění na poplach, mnoha politikům otevřel oči. Nedávno z Gorbačovova nejbližšího okolí zmizely všechny osobnosti perestrojky, na jejich místa přišli konzervativci. A tlak na Pobaltí roste. Znamená to, že by se hodiny v Sovětském svazu začaly točit nazpátek? Gorbačov se dnes jednoznačně soustřeďuje na zachování jednoty SSSR a opomíjí své předchozí myšlenky o perestrojce.

Přitom Sovětský svaz podepsal nedávno v Paříži na Konferenci o bezpečnosti a spolupráci v Evropě Pařížskou chartu, kde se mj. říká, že problémy menšin je třeba řešit mírovými, demokratickými prostředky. Nedávné události v Pobaltí jsou jasným porušením tohoto závazku. Navíc teď právě na Maltě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 25 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].