Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Deštník pro přežití

"Hlavním úkolem je nyní přežít," prohlásil předseda Zemědělské strany doc.František Trnka na družstevním rolnickém aktivu, který se konal 26.ledna v bývalém partajním paláci v Písku.

„Hlavním úkolem je nyní přežít,“ prohlásil předseda Zemědělské strany doc.František Trnka na družstevním rolnickém aktivu, který se konal 26.ledna v bývalém partajním paláci v Písku. Protože v auditoriu bylo přítomno mnoho dlouholetých funkcionářů JZD, byl tento apel jistě na místě. Z celého vystoupení ostatně přímo čišela snaha o zachování stávající organizační struktury zemědělství, a tím i pozic dosavadní garnitury.

O možnostech řešení současné krize zemědělství, jejíž příčinou jsou nesmyslné politické a pseudoekonomické praktiky, které právě tito funkcionáři pomáhali uvádět v život, nepadlo ani slovo. Místo racionálních ekonomických návrhů vyslechli přítomní politické exposé, v němž nejprve doc.Trnka napadl politiku komunistů, ke kterým přihodil do jednoho pytle OF. Následovalo tvrzení, že zemědělci nemají zastoupení v parlamentu. O poslancích zvolených venkovským obyvatelstvem zřejmě docent Trnka neví; militantní výkřik měl evidentně maskovat skutečnost, že volební neúspěch Zemědělské strany byl zapříčiněn především špatně maskovaným spojením se starou mocensko-hospodářskou garniturou.

Diskuse o zákonech o restituci a transformaci František Trnka využil pouze jako prostředku, jak se dostat k jádru „své věci“: k výzvě k urychlenému vypracování nových družstevních stanov a přerozdělení družstevního majetku. V souvislosti s očekávaným přijetím nových zákonů je divné, nač takový spěch. Nepochybně to ideově souvisí s obhajobou vývoje ve Slušovicích, kde…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 25 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].