Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Čí bude půda

Zákon o půdě a zemědělském majetku měl být podle původního plánu projednáván již v listopadu. Pro otevření kompetenčních sporů a schvalování kompetenčního zákona se na pořad jednání dostal až nyní.

Zákon o půdě a zemědělském majetku měl být podle původního plánu projednáván již v listopadu. Pro otevření kompetenčních sporů a schvalování kompetenčního zákona se na pořad jednání dostal až nyní. Ve středu 13.února však hospodářské výbory sněmovny lidu a sněmovny národů rozhodly o jeho pozastavení.

Proč k přerušení došlo, jsme se zeptali předsedy zemědělské komise a člena hospodářského výboru Federálního shromáždění ing.Václava Humpála.

Původně byl zpracován jediný vládní návrh, vytvořený federálním ministerstvem hospodářství. Potom vznikly i další, jako návrh poslance Tyla. Jinou alternativu předložila KSČ. Existuje i návrh poslanců ČNR. V některých výborech, např. v hospodářském, se odhlasovalo, že jako základ bude vzat vládní návrh. Výbor pro životní prostředí požaduje, aby se vycházelo z iniciativního návrhu poslance Tyla.

Okamžitě se narazilo na celou řadu problémů, které souvisí především s neschváleným zákonem o mimosoudních rehabilitacích. Bylo nutno rokování přerušit. Nyní není zcela jasné, jaký základ pro jednání bude nakonec přijat. Pokud mezitím nedojde k nějaké shodě, budou výbory projednávat rozdílné předlohy a bude na výboru ústavněprávním, aby definitivně rozhodl. Může vzniknout podobně složitá situace jako u zákona o mimosoudních rehabilitacích, ne-li situace ještě horší. Náměstek federálního ministra hospodářství ing.Adamec proto vyzval všechny předkladatele ke schůzce, která by měla dojít k jednomu návrhu, jenž by…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 25 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].