Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Jen ne boj o Lidový dům

Podle Václava Havla byl překročen moment, kdy se OF začalo věnovat více samo sobě než věcem veřejným. Tento stav teď vlastně propukne naplno, avšak s jasně vyřčeným cílem - rozdělit Občanské fórum.

Podle Václava Havla byl překročen moment, kdy se OF začalo věnovat více samo sobě než věcem veřejným. Tento stav teď vlastně propukne naplno, avšak s jasně vyřčeným cílem - rozdělit Občanské fórum. Z pátečního briefingu vyplynulo, že o způsobu, jakým se dělení odehraje, zatím opravdu nikdo nic neví. Jisté je tolik, že se o rozdělení, včetně majetkového, rozhodne na příštím sněmu. A že novináři, ať se to politikům líbí, nebo ne, budou otázku klást trochu jinak: kdo od koho odpadne, kdo z dělení vyjde lépe.

Některá kritéria rozdělení jsou v této chvíli jasná. Na jedné straně pevná organizační struktura („strana jako řemen“), individuální členství a program s důrazem na trh jako bezprostřední cíl. Na druhé straně ambivalentní postoj k programu. Místopředseda OF Lubor Kinšt, kterého lze počítat k liberálnímu křídlu, mi v pátek řekl, že program, byť jinak akcentovaný, je pro ně přijatelný, a že by tedy mohl být spojovacím prvkem „superkoalice“. Někteří ostřílení harcovníci, ještě než je současné rozetnutí ušetřilo dilematu, se však v soukromí netajili s tím, že jim nezbude než do strany OF vstoupit, třebaže nový program OF je prý otřesný. Jakou variantu členství a organizační struktury levé křídlo nabídne, tím se nechme překvapit.

Václav Klaus má image člověka, který si udržuje iniciativu. Na liberálech ulpívá stigma těch, kteří se hlavně brání. Proti umělému ideologickému dělení, proti absolutizaci trhu, proti exkomunikačním tendencím, proti přeměně hnutí v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].