Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Čím se vyčleňujeme z Evropy?

Čím se vyčleňujeme z Evropy? zeptali jsme se francouzského ekonoma ing.Jean-Luca Delpeuche, který u nás působí jako poradce federálního ministra hospodářství Vladimíra Dlouhého.

Čím se vyčleňujeme z Evropy, zeptali jsme se francouzského ekonoma ing.Jean-Luca Delpeuche, který u nás působí jako poradce federálního ministra hospodářství Vladimíra Dlouhého.

Největším problémem je problém národnostní. V době, kdy se Evropa spojuje a hranice už skoro neexistují, vypadá trochu zvláštně, že v Československu se rozdíly mezi Čechy a Slováky zvětšují, že lidé nechtějí spolupracovat a žít spolu. Doufám, že ten problém není tak velký - ale pokud by to bylo takhle, důvěra například Francie nebo Německa vůči Československu by poklesla a politicky by to byla velká obtíž při integraci Československa do Evropy.

Politická nezralost

Co by na případném rozdělení nejvíc vadilo: to, že budeme menší trh, to, že našimi odlišnostmi v zákonech a vyhláškách a administrativě se vše zkomplikuje, nebo to, že jsme neprokázali schopnost být zralým politickým subjektem?

Spíš to poslední. Už při odlišnostech v EHS není snadné se dorozumět a dojít ke kompromisům, takže integrovat lidi, kteří se nedokáží dorozumět mezi sebou, by bylo pro EHS velmi těžké a šance by byly určitě menší než u jedné spojené země. Na ekonomické úrovni je pro investory důležité, aby rámcem byl velký trh. Kdyby museli jednat v Praze a potom v Bratislavě, přičemž pravidla hry by byla v Bratislavě jiná než v Praze, to by byl problém. Další problém je, když má nějaký investor zájem o velký podnik v Československu a neví, zda za měsíc nebo za…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 27 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].