Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

V DALŠÍM KOLE ROZBIJEME I MAFIE

Musíme docílit toho, aby školství bylo pestré, abychom zlomili snahu starého režimu vymodelovat všechny lidi uniformně podle jednoho, do jisté míry pochybeného vzoru.

O jaké hlavní myšlenky byste chtěl opřít návrh nové soustavy školství, který, jak jsme slyšeli, hodláte vypracovat o prázdninách, kdy snad budete mít víc času?

Musíme docílit toho, aby školství bylo pestré, abychom zlomili snahu starého režimu vymodelovat všechny lidi uniformně podle jednoho, do jisté míry pochybeného vzoru. Dost se to dařilo; například všichni maturanti umějí prakticky totéž. Nejsou schopni se učit také jeden od druhého. Tenhle uniformní systém musíme rozbít.

Škola by měla zajistit jakési povinné penzum znalostí. První stupeň musí děti naučit číst, psát a počítat a samozřejmě rozumět tomu, co čtou. A dát jim základní vlastivědnou orientaci. Děti v národní škole by měly mít čas na to, aby si mohly hrát. Doma by se tedy měly učit jen minimálně. Nebudeme předepisovat, jak se má učit. Např. ve 3.třídě by dítě mělo zvládnout násobilku. Ale musí být zcela věcí učitele, jaký způsob použije. Jistě ten, se kterým má nejlepší zkušenosti.

Na druhém stupni už děti musejí především být schopny číst knihu. Povinná četba by měla být dána podle individuálních schopností a vlastností dětí. To znamená, že nebudou všichni páťáci číst Babičku, ale každému se předepíše to, o co projevuje zájem. A klidně bych dal dvanáctiletému klukovi za povinnou četbu mayovku, ať mně o ní pak vypráví. Jen když mu ukážu, jak je hezké vzít knihu do ruky. Potom už záleží na učiteli, aby ho vedl dál.

Na školách by se nemělo učit jenom z učebnic,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].