0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Zahraničí28. 7. 19915 minut

Finanční skandál století

Bank of Credit and Commerce International, která si vysloužila přezdívku Bank of Crooks and Conmen neboli Banka padouchů a podvodníků, byla 5.července na příkaz Anglické banky zavřena.

Bank of Credit and Commerce International, která si vysloužila přezdívku Bank of Crooks and Conmen neboli Banka padouchů a podvodníků, byla 5.července na příkaz Anglické banky zavřena. Zjistilo se totiž, že jen v samotné Británii zpronevěřila asi 4 miliardy liber. Kolik je to v ostatních téměř sedmdesáti zemích, se pořád přesně neví, ale ví se, že BCCI přivedla na mizinu milión a čtvrt věřitelů a spořitelů. V Británii je jich několik desítek tisíc: vedle asi dvaceti obecních správ, které krachem přišly o 70 miliónů liber, jsou to hlavně malí a střední podnikatelé, z velké části muslimové asijského původu, z nichž se i s jejich zaměstnanci přes noc stávají nezaměstnaní. Ti z krachu viní především Anglickou banku a britskou vládu - nejprve za to, že banku zavřela, pak za to, že ji nezavřela dřív. Podle tradiční islámské logiky: okrade-li mě souvěrec, musí to být vždy vina nějakého neznaboha.

Pomoc Třetímu světu

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

BCCI byla před devatenácti lety založena údajně jako banka, která měla pomáhat Třetímu světu: peníze bohatých rozdělovat chudým. Spoustě nebohatých po celém světě se toto heslo zalíbilo a dali do BCCI své vklady. Ty jim však postupně rozkradlo několik desítek arabských bohatců a zbohatlíků prostřednictvím zkorumpovaných manažerů, většinou Pákistánců.Banku založil a ze sedmdesáti procent vlastnil šejch Zajd bin Sultán al-Nahján z emirátu Abú Zabí, který při krachu sám údajně přišel o dvě miliardy dolarů. Na poslední chvíli se snažil banku…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc