Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Nejen jaderná munice

Kancelář prezidenta republiky dala podnět pro zahájení trestního stíhání proti ÚV KSČ. Důvodem byl podpis pod tajnou smlouvou o rozmístění atomové munice na našem území.

Kancelář prezidenta republiky dala podnět pro zahájení trestního stíhání proti ÚV KSČ. Důvodem byl podpis pod tajnou smlouvou o rozmístění atomové munice na našem území. Za pár dnů se ukázalo, že na Hradě mířili vedle.

Podle sdělení Generálních prokurátorů ČSFR a ČR, I.Gasparoviče a L. Brunnera, šlo o smlouvu mezi ministry obrany obou zemí. U nás ji podepsal v roce 1965 B.Lomský na podnět A.Novotného a v roce 1986 M.Václavík na podnět G.Husáka. A jelikož oba ministři měli k podpisu takové smlouvy právo dané ústavou, není prý vlastně co řešit. Hlavní vojenská prokuratura ČSFR přesto pokračuje „v zjišťování okolností celého případu“; vyšetřování bylo zahájeno už 17.dubna, ihned po interpelaci tří poslanců federálního parlamentu, kteří vlastně celou záležitost otevřeli.

Z vyjádření prokurátorů by neinformovaný člověk mohl nabýt dojem, že rozmístění jaderné munice na československém území bylo v podstatě soukromou iniciativou dvou lidí - Husáka a Novotného. Nikdo další se na tom oficiálně nepodílel, ministři obrany se účastnili pouze jako fyzičtí vykonavatelé podpisu. V komunistických zemích byla však praxe úplně jiná; předsednictvo ÚV KSČ se scházelo ke schválení kdejaké maličkosti. Například začátkem osmdesátých let dokonce projednávalo nedostatek kos na našem trhu. Že by se tedy vedení strany nezajímalo o jaderné zbraně? Umístění jaderných hlavic na našem území se údajně projednávalo z podnětu Československa - ani to nemohla být iniciativa jednoho člověka, byť…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].