0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Komentáře16. 6. 19914 minuty

Nejen jaderná munice

Kancelář prezidenta republiky dala podnět pro zahájení trestního stíhání proti ÚV KSČ. Důvodem byl podpis pod tajnou smlouvou o rozmístění atomové munice na našem území.

Kancelář prezidenta republiky dala podnět pro zahájení trestního stíhání proti ÚV KSČ. Důvodem byl podpis pod tajnou smlouvou o rozmístění atomové munice na našem území. Za pár dnů se ukázalo, že na Hradě mířili vedle.

Podle sdělení Generálních prokurátorů ČSFR a ČR, I.Gasparoviče a L. Brunnera, šlo o smlouvu mezi ministry obrany obou zemí. U nás ji podepsal v roce 1965 B.Lomský na podnět A.Novotného a v roce 1986 M.Václavík na podnět G.Husáka. A jelikož oba ministři měli k podpisu takové smlouvy právo dané ústavou, není prý vlastně co řešit. Hlavní vojenská prokuratura ČSFR přesto pokračuje „v zjišťování okolností celého případu“; vyšetřování bylo zahájeno už 17.dubna, ihned po interpelaci tří poslanců federálního parlamentu, kteří vlastně celou záležitost otevřeli.

Z vyjádření prokurátorů by neinformovaný člověk mohl nabýt dojem, že rozmístění jaderné munice na československém území bylo v podstatě soukromou iniciativou dvou lidí - Husáka a Novotného. Nikdo další se na tom oficiálně nepodílel, ministři obrany se účastnili pouze jako fyzičtí vykonavatelé podpisu. V komunistických zemích byla však praxe úplně jiná; předsednictvo ÚV KSČ se scházelo ke schválení kdejaké maličkosti. Například začátkem osmdesátých let dokonce projednávalo nedostatek kos na našem trhu. Že by se tedy vedení strany nezajímalo o jaderné zbraně? Umístění jaderných hlavic na našem území se údajně projednávalo z podnětu Československa - ani to nemohla být iniciativa jednoho člověka, byť…

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc