Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Supermanipulácia

"Bože, odpusť im, nevedia, čo hovoria," říká v rozhovoru pro Respekt slovenský expremiér Vladimír Mečiar na adresu svých politických protivníků.

Jste v opozici, ale ve Slovenské národní radě je vaše hnutí silné. Bez vašeho souhlasu nemůže projít žádný důležitější návrh zákona. Jak se podle vás bude situace vyvíjet dál?

Východiská zo situácie sú celkom reálne. Ale najprv sa vrátim k momentu, ktorý slovenskú verejnosť znepokojuje. Je to fakt, že určitá skupina osôb si privlastnila nárok na rozhodovanie o veciach politických i štátnych a rozhoduje o zložení vlády a o politike parlametu. Konkrétne sa jedná o personálne propojenie medzi VPN a KDH. Môžem presne povedať: medzi bratmi Čarnogurskými a pánom Františkom Mikloškom. Do určitej miery k tej skupine inklinuje pán Langoš, pán Flamík, pred tým to bol ešte pán Gál. Paradoxom je, že pána Čarnogurského do funkcie predsedu vlády neschválili kresťanskí demokrati, ale navrhovala ho VPN, pretože KDH schválilo niekoho iného - pána Oberhausera. To je supermanipulácia. VPN sa dobrovoľne zriekla výkonnej moci, odovzdala túto moc KDH. Spôsob, akým bolo nakládané s našou vládou i so mnou osobne, je v rozpore so zákonom, je to porušenie politiky, demokracie a etiky. Osočujú ma, že mám takú a takú povahu, že čo som povedal tu alebo hentam alebo čo som povedal medzi štyrmi očami. Na to nemienim reagovať, pretože podla mňa trpaslík zostane trpaslíkom, aj keď dvaja stoja na sebe.

Slovenská politická scéna je destabilizovaná aj tým, že dochádza k politikárčeniu. My vyvíjame veľkú iniciatívu, aby to bolo naopak, ale nedarí sa nám. Keď počujem vystupovať…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].