Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Nepolevujeme v tlaku

Před měsícem velmi naléhavě a bez diplomatických náznaků apeloval čs.prezident jako první v bruselském sídle NATO na zodpovědnost Západu tváří v tvář bezpečnostnímu vakuu v naší části Evropy.

Před měsícem velmi naléhavě a bez diplomatických náznaků apeloval čs.prezident jako první v bruselském sídle NATO na zodpovědnost Západu tváří v tvář bezpečnostnímu vakuu v naší části Evropy. Odpověď byla zdvořilá, avšak o případném členství v Alianci nemohla být řeč. Havlovo vystoupení však bylo jedním z výrazných signálů narůstajících obav střední Evropy; snad se mu podařilo přesvědčit špičky NATO, že nic není jako dřív a že změněná východní Evropa nutně znamená i změněné pojetí pro její západní část.

Pod vlajkou NATO

Minulý týden se v Praze sešlo z podnětu ministra Dienstbiera vedení NATO, špičky diplomacie členských zemí paktu a jejich protějšky ze střední a východní Evropy. Důvod: budoucnost evropské bezpečnosti. Snad poprvé se tu sešli představitelé Aliance i Východu. Snad poprvé se setkání pod vlajkou NATO zúčastnil i zástupce Sovětského svazu, letitý vyjednavač z odzbojovacích jednání Jurij Kvicinskij, který si tu od rakouského kancléře Vranitzkého mj. vyslechl, že „země střední a východní Evropy prorazily jedna po druhé sevření komunistické nadvlády a navrátily se do obce svobodných a demokratických evropských národů“.

Smyslem schůzky nebylo podepsat nějaký dokument, ale udělat si jasno, „dozvědět se víc jeden o druhém i od druhého,“ jak řekl generální tajemník NATO Manfred Wörner.

Celoevropský propletenec

Náhledy se různí, ale jedno je jisté: všechno bude v příštích letech jinak než doposud, prosadí se zřejmě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 18 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].