Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Případ Lorenc

Nejvyšší soud ČSFR 10.dubna rozhodl, že výnosy Vyššího vojenského soudu v Příbrami o opakovaném propuštění bývalého prvního náměstka FMV Aloise Lorence z vazby (červenec 90, únor 91) jsou nezákonné.

Nejvyšší soud ČSFR 10.dubna rozhodl, že výnosy Vyššího vojenského soudu v Příbrami o opakovaném propuštění bývalého prvního náměstka FMV Aloise Lorence z vazby (červenec 90, únor 91) jsou nezákonné. Zdůvodnění bylo prosté: podle paragrafu 67 trestního řádu nepominuly důvody vazby, protože A.Lorenc by mohl negativně působit na vyšetřování. Nejen svého případu. Několik desítek důstojníků StB bylo totiž obviněno z protizákonné skartace dokumentů, při níž svou roli sehrál i A.Lorenc. A bývalý generál má u svých bývalých kolegů z StB stále autoritu.

Vyšetřování případu Lorenc postoupilo do závěrečného stadia - obviněný je seznamován se spisy. Hraje o čas: za tři měsíce vyprší roční lhůta, po které bude muset být propuštěn z vazby. Proto si znovu podal stížnost k Vyššímu vojenskému soudu, že pokračování vazby je bezpředmětné. Seznamování z výsledky vyšetřování bylo přerušeno a spisy byly odeslány z prokuratury na vojenský soud, který bude vše znovu „přezkoumávat“. Za měsíc může A.Lorenc opakovat celý postup znovu; zákon mu to umožňuje. Začátkem července ho budou muset propustit. Nic už pak nezabrání jeho styku se svědky, přáteli z StB i odjinud.

Skartace a zatýkání

Podívejme se na celý případ od začátku. V průběhu prosince 1989 začala inspekce FMV vyšetřovat okolnosti skartací dokumentů StB. 19.1. oznámil náčelník vojenské prokuratury v Bratislavě, že skartace proběhly na základě rozkazu I.náměstka FMV Lorence ze dne 1.12.1989. I tento rozkaz…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].