Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Klub angažovaných nestraníků

Pět měsíců uběhlo od listopadové revoluce. V polovině dubna 1990 je naše společnost značně názorově roztříštěná, unavená rychlým sledem událostí, ale i jejich pomalým řešením, zčásti i nespokojená, zčásti tonoucí v obavách o budoucnost republiky a o výsledek voleb.

Pět měsíců uběhlo od listopadové revoluce. V polovině dubna 1990 je naše společnost značně názorově roztříštěná, unavená rychlým sledem událostí, ale i jejich pomalým řešením, zčásti i nespokojená, zčásti tonoucí v obavách o budoucnost republiky a o výsledek voleb. Větší počet registrovaných politických stran vzbuzuje obavy, aby se nenaplnila sebevědomá slova s.Machalíka, že KSČ získá ve volbách 30% hlasů. Důsledky vítězství KSČ ve volbách netřeba zdůrazňovat, každý, kdo žil v této zemi posledních 40 let, si je dovede živě představit.

Domníváme se proto, že právě teď není vhodná doba pro mlčení, vyčkávání na výsledek voleb, ale naopak nastává doba, kdy by měl každý nezkompromitovaný občan udělat vše pro to, aby volby daly za pravdu té části naší společnosti, která si přeje demokracii.Věříme, že nezanedbatelný počet lidí, kteří nebyli od r.1948 členy žádné politické strany, by měl mít možnost mluvit a mít vliv na uspořádání společnosti, v níž žijí. Hlavním cílem KANu je zabezpečit podmínky pro to, aby občané mohli ovlivňovat chod společnosti.Zdá se, jako by lidé na úlohu OF v listopadové revoluci již zapomněli. V té době zdánlivě nebyl nikdo, kdo by se postavil do čela revoltující společnosti. Udělalo to až OF a dalo roztříštěnému proudu směr.Lidé zapomněli na radost ze zjištění, že máme osobnosti, které neváhají nést znovu kůži na trh. Chyb rodícího se občanského hnutí podle nás využívají různé síly k tomu, aby je oslabily, neboť dobře vědí, že právě toto hnutí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 18 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].