Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Vila na Pavím vrchu

Název, který mnoha Pražanům nic neřekne: málokdo si ho spojí s výstavnou budovou na kopci nad Smíchovským nádražím. Je viditelná z Braníku, Podolí, Vinohrad, z Letné, Strahova i z Bílé Hory.

Název, který mnoha Pražanům nic neřekne: málokdo si ho spojí s výstavnou budovou na kopci nad Smíchovským nádražím. Je viditelná z Braníku, Podolí, Vinohrad, z Letné, Strahova i z Bílé Hory. Poloha objektu se zřejmě stala důvodem k jeho využití. Stavba s lesem antén na střeše i okolí budovy působí na kolemjdoucí již dlouhou dobu skličujícím dojmem. Bývalá vila uhlobarona Kruliše je od roku 1948 majetkem ministerstva vnitra. Dnes v ní sídlí část šesté správy bývalé StB, což ovšem vyšlo najevo až nyní. Neinformovanost veřejnosti vedla k různým dohadům: je zde umístěna rušička, náhradní televizní vysílač pro případ výjimečného stavu, provádějí se odposlechy diplomatických zastupitelství…Vila byla v posledních pěti letech nákladně renovována. Denně sem dojížděl autobus s vězni, kteří na opravě pracovali. Při stavbě bylo mimo areál budovy i na vlastním pozemku pokáceno přes šedesát vzrostlých stromů a těžká stavební technika poničila jedinou příjezdovou cestu nad parkem Santoška.

OF v Praze 5 nedávno navrhlo využít budovu jako léčebnu dlouhodobě nemocných. Objekt se pokusilo získat i střední odborné učiliště pro sluchově postiženou mládež, které se již léta tísní v nevyhovujících a rozpadajících se budovách na Radlické a v Holečkově ulici. Bezvýsledně.Informovali jsme se na funkci a historii vily u náčelníka útvaru ing.Pázlera. Řekl nám, že od roku 1948 objekt slouží k odposlechu radioprovozu a chrání svrchovanost radioprostoru našeho státu. Práce je zaměřena…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].