Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Odpírači čekají

Dne 22.3.1990 proběhlo u OVS v Litoměřicích přelíčení s odpíračem vojenské služby Ivanem Culkem. Ivan Culek nastoupil základní vojenskou služby v r.1985 a po devíti měsících byl ze zdravotních důvodů propuštěn.

Dne 22.3.1990 proběhlo u OVS v Litoměřicích přelíčení s odpíračem vojenské služby Ivanem Culkem. Ivan Culek nastoupil základní vojenskou služby v r.1985 a po devíti měsících byl ze zdravotních důvodů propuštěn. Tři roky poté byl povolán znovu a odsloužil dalších devět měsíců. 1.ledna 1990 se z důvodů svědomí odmítl vrátit k posádce z krátkodobého volna s tím, že vykoná náhradní civilní služby, až bude uzákoněna. 14.2. byl zadržen na OVS v Děčíně, kam se dostavil, protože se mylně domníval, že branný zákon s osmnáctiměsíční vojenskou službou je již platný, a jeho vojenská povinnost je tedy splněna. Vojenský obvodový prokurátor jej vzal do vazby a obvinil ze zběhnutí podle par.282, odst.1 tr.zák. Ivan Culek má zdravotní klasifikaci C.

Vztahuje se na něj tedy rozkaz ministra obrany č.1/90, podle něhož by vojáci, kteří nastoupili v dubnu nebo říjnu 1988 a jsou ženatí či mají zdravotní klasifikaci C nebo vážné rodinné důvody, měli být propuštění po 18 měsících služby. Z přelíčení vyplynulo, že Ivan Culek by měl dosloužit ještě 8 dnů. Byl odsouzen k nejnižšímu možnému nepodmíněnému trestu - 6 měsíců, protože byla naplněna skutková podstata zběhnutí. Při podmíněném trestu by Ivan Culek musel opět nastoupit k útvaru, což rozhodně odmítá. Všechny strany se snažily nalézt co nejpřijatelnější řešení, ale litera zákona jim to neumožnila nikdo se neodvolal. Celé přelíčení bylo ukázkou, nakolik současné zákony, týkající se problematiky odepření vojenské…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].