Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Severní hranice neprůchodná

Ve středu 28.3. oznámilo konzulární oddělení československé ambasády ve Varšavě kompetentním orgánům polského ministerstva zahraničních věcí, že občané Polské republiky, kteří budou chtít navštívit ČSR v době pobytu Jana Pavla II., se na hranicích musí prokázat potvrzením o řádné směně peněz.

Ve středu 28.3. oznámilo konzulární oddělení československé ambasády ve Varšavě kompetentním orgánům polského ministerstva zahraničních věcí, že občané Polské republiky, kteří budou chtít navštívit ČSR v době pobytu Jana Pavla II., se na hranicích musí prokázat potvrzením o řádné směně peněz. Vzhledem k tomu, že povinný nákup Kčs je pro polské turisty notoricky známým nařízením, mohl by se neinformovaný člověk divit, k čemu ta zbytečná připomínka. V kontextu informace, že polské banky nemají v současné době k dispozici ani haléř československé měny (údajně je „vyčerpán limit“), se mnohé vyjasní. Jde o maličkost: těžko odhadnutelnému počtu polských věřících má být zřejmě touto administrativní cestou znemožněna návštěva Velehradu.

V poslední době se ve sdělovacích prostředcích množí společné československo-polské deklarace o spolupráci, o snaze zlepšit vzájemné vztahy, o vůli zlomit přežívající stereotypy. Prezidentská návštěva v Sejmu, Dienstbierovy aktivity, krkonošský summit Havel-Walesa a tak dál. Na povrchu tedy vypadá všechno růžově: nové mocenské struktury se pokoušejí co nejrychleji zlepšit nezdravě napjatou atmosféru mezi oběma zeměmi. Konkrétní výsledky tohoto diplomatického a státnického úsilí jsou ovšem ubohé.

Polská média ještě na začátku roku svalovala vinu za špatně realizované přátelství na málo dynamickou politiku Varšavy, postoj čs.federálních orgánů však v poslední době prozrazuje, že pes je zakopán v Praze.

Není to tak dávno, co …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].