Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Nezávislý nábor

Linhartova nadace (L.N.) vznikla v roce 1987 jako zájmová skupina několika architektů (Tomáš Kuča, Richard Heger, Jan Mayer aj.). Zakládání nadací v té době nebylo legální, říkali si tak spíše z legrace.

Linhartova nadace (L.N.) vznikla v roce 1987 jako zájmová skupina několika architektů (Tomáš Kuča, Richard Heger, Jan Mayer aj.). Zakládání nadací v té době nebylo legální, říkali si tak spíše z legrace. Již tehdy se ale v rámci možností snažili získat prostor pro alternativní kulturu a zároveň i možnost určitého výdělku pro lidi, kteří působili v paralelní kultuře. Leccos se jim podařilo: uskutečnili několik výstav v cizině, získali zakázku na rekonstrukci mlýna a zahrady v Počernicích (na projektu se podíleli výtvarníci Stefan Milkov, František Skála, Pavel Kraus aj.)

Po revoluci se nadace rozjela naplno. Organizuje výstavy, koncerty, věnuje se agenturní a manažerské činnosti v oblasti kultury. Kromě toho se snaží rozšířit prostor pro paralelní kulturu. Nikdy neváhala obcházet zákony a ignorovat předpisy a vyhlášky, které považuje za dědictví komunistické byrokracie. (Některé z nich jsou ale běžné v každém státě.) Nadace a jí blízké agentury a společnosti vycházely z toho, že pole působnosti pro alternativní kulturu v minulém období neexistovalo, a je proto třeba ho vydobýt, zákon nezákon.

Podařilo se pronajmout výstavní síň ÚLÚV na Národní třídě a uspořádat rozsáhlou výstavu děl převážně mladých výtvarníků, které do té doby nebylo možné vidět v oficiálních galeriích. Večer a v noci se mezi obrazy konaly koncerty. Tehdy poprvé se L.N. rozhodla „obsadit a nepustit“; po nekonečném jednání a majetkoprávních dohadech ale nakonec neuspěla. Stejně skončil i…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].