Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Bezpečné peníze

Na námitky rozvážných rýpalů, jak si prostý člověk poradí s kupóny a akciemi, odpovídal český ministr privatizace Tomáš Ježek, že pro něj existují investiční fondy.

Na námitky rozvážných rýpalů, jak si prostý člověk poradí s kupóny a akciemi, odpovídal český ministr privatizace Tomáš Ježek, že pro něj existují investiční fondy. Ministrova příslovečná „teta z Orlických hor“ asi z odpovědi nebyla moudřejší. Investiční fondy nebo kupóny, obojí znělo poněkud abstraktně. Investiční fond je finanční instituce, která peníze, jež jí svěříte, investuje za vás. Nepobíráte pak pouze výnosy z vložených peněz, ale stáváte se majitelem příslušného podílu majetku fondu. Počátkem prosince budou na světě první československé investiční fondy, zakládané Investiční bankou. Na podrobnosti jsme se zeptali ing.Libora Procházky z První investiční akciové společnosti, která fondy spravuje.Lidé mají do jisté míry oprávněné obavy, že přijdou o část svých úspor ve spořitelně, protože inflace bude většinou předstihovat úrok. Mám šanci se tomu bránit, když peníze investuji. A lidé se teď vrhli na skupování zboží, které jim třeba k ničemu není. Z hlediska jednotlivce i z hlediska ekonomiky existují lepší způsoby, jak naložit s penězi, než tato křečkovská spotřeba. Máme pocit, že právě teď, kdy je důvěra v peníze otřesena, má smysl přijít s investičními fondy.

Fondy jsou klasickou investiční možností, ale existují i další. Člověk by neměl sázet na jednu kartu, měly by si - to je ovšem budoucnost - pořídit, jak se říká, své portfolio. Peníze, které má, rozdělí do různých oblastí. Část si nechá ve spořitelně na běžném účtu, část může investovat do fondů, část…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].