Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Věž

Ministr Moldán sdělil v televizi, že české ministerstvo životního prostředí předkládá české vládě doporučení, aby TV a VKV vysílač Praha-Žižkov nebyl uveden do provozu. Na projednání ve vládě se zatím čeká.

Ministr Moldán sdělil v televizi, že české ministerstvo životního prostředí předkládá české vládě doporučení, aby TV a VKV vysílač Praha-Žižkov nebyl uveden do provozu. Na projednání ve vládě se zatím čeká. Vzhledem k příkrým názorovým rozdílům v celé populaci neproběhne asi rozhodování hladce. Kdo stojí proti Moldánově pokrokové ekologické koncepci?

Intenzívní odpor samozřejmě klade federální ministerstvo spojů se Správou radiokomunikací, přímým investorem stavby v Mahlerových sadech. Národní výbor hl.m.Prahy není tak razantní, názor českého ministerstva životního prostředí však, na rozdíl od ONV Praha 3, rovněž nepřijímá. Zajímavá je reakce ministerstev financí, která požadují precizní podklady pro případnou realizaci alternativního námětu (tzv. Hutní projekt), aby předešla chybě, která se stala u žižkovské věže. Tam totiž investor s NVP zamlčeli, že pro následné přesměrování antén bude potřeba 200 miliónů Kčs. Pro ministerstva financí je každá úspora zajímavá, ne však natolik, aby bránila realizaci rozumných, kvalitních projektů.

Námět Hutního projektu spočívá v obnově petřínské rozhledny a zvýšení anténního nástavce asi o 14 metrů. Podle dnešních odhadů bude varianta Hutního projektu stát 90–120 miliónů Kčs. Z toho polovina se vynaloží tak jako tak na obnovu rozhledny jako technické památky. Vzhledem k tomu, že se ukončí vysílání na 7.kanálu, bude i v případě petřínské varianty nutná výměna jednopásmových antén za širokopásmové. To se dle odhadu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 25 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].