Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Sachsův efekt

Rozhovor s Jeffreyem Sachsem.

Americký ekonom Jeffrey Sachs byl poradcem několika latinskoamerických vlád. Podílel se na úspěšném programu zastavení hyperinflace v Bolívii. Od začátku tohoto roku pomáhá s týmž programem jugoslávské vládě. Krátce po polských parlamentních volbách v roce 1989 přijel Jeffrey Sachs do Varšavy a navrhl program radikální ekonomické reformy, který se stal základem vládního tzv.Balcerowiczova plánu. Přechod od socialistického hospodářství k tržnímu je krokem do neznáma, pro který neexistují žádné příklady v učebnicích. Jeffrey Sachs byl první, kdo si troufl říci, že to jde. Jeho vize ekonomické prosperity vzbudila v unavených Polácích naději, kterou někteří publicisté označovali slovy Sachsův efekt.

Jakou roli při reformách hraje politika?

V mnoha směrech důležitější než ekonomika. Političtí vůdci se musí shodnout na potřebě silné akce a musí ji jasně prezentovat veřejnosti, aby ji pro reformní opatření získali. Dělat pronikavou reformu je hluboce politický akt.

Stává se, že vláda uprostřed reformního kroku ztratí odvahu a uhne?

V případech, na kterých jsem pracoval, naštěstí ne. O tom, jak reforma dopadne, vám hodně napoví úvodní kroky. Když se vláda snaží být ohleduplná a dělat reformu tak, aby nikdo netrpěl, výsledkem je, že trpí všichni, protože reforma uvázne v půli cesty. V mnoha zemích jsem zažil debaty na téma léčba šokem, což zní hrozně, versus gradualismus, což zní pěkně. Jsem pro tvrdá opatření.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 25 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].