Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Pražské kaly tečou do Vltavy

Pro vysoký obsah kadmia a dalších kovů nemohou být kaly z pražské Ústřední čistírny odpadních vod využívány v zemědělství. Protože zatím nikdo nepřišel na jinou možnost, jak s nimi nakládat, již od roku 1988 se do Vltavy denně vypouští až 80 tun sušiny.

Pro vysoký obsah kadmia a dalších kovů nemohou být kaly z pražské Ústřední čistírny odpadních vod využívány v zemědělství. Protože zatím nikdo nepřišel na jinou možnost, jak s nimi nakládat, již od roku 1988 se do Vltavy denně vypouští až 80 tun sušiny.

Je k neuvěření, jak klidné dosud byly orgány, které mají tento skandální případ řešit. Nyní se jím začíná vážněji zabývat ministerstvo životního prostředí, ale například Národní výbor hlavního města Prahy, který je vlastně ústřední osobou odpovědnou za metabolismus města, se snaží řešení oddalovat. Logicky - vyžaduje totiž především nemalé výdaje.

Iniciativu, která by podle všeho příslušela právě NVP, tedy zatím nesou MŽP a přímý „vykonavatel“ - Pražské kanalizace a vodní toky. Kanalizace hledají technické řešení, ministerstvo se stará o stránky organizační, správní, zdravotní a jiné. Vodohospodáři, odpadáři a hygienici se shodují na jednom: zatím nelze uvažovat o tom, že by se v blízké době podařilo obnovit zemědělské využívání kalů. I když například obsah kadmia po zátazích vodohospodářské inspekce proti průmyslovým producentům klesl zhruba z 25 na 13 mg/kg sušiny, což by teoreticky vyhovovalo požadavkům novelizované čs. normy, zemědělci odmítají tento kal přijímat. (Faktem je, že s kaly lze sotva vyhovět dalšímu požadavku ČSN, totiž aby v hotovém kompostu nebyly více než 2, resp. 4 mg Cd/kg. Další kompostářské suroviny již samy obsahují jednotky mg Cd/kg, takže kaly není čím ředit.)

Hledá se tedy…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].