Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Předčasná tisománie

Zhruba měsíc po červnových volbách byla prezidentovi bývalého Slovenského štátu dr.Jozefu Tisovi odhalena a biskupem vysvěcena pamětní deska. K tomu zaujal 12.července v Lidových novinách pregnantní stanovisko Jiří Hanák.

Zhruba měsíc po červnových volbách byla prezidentovi bývalého Slovenského štátu dr.Jozefu Tisovi odhalena a biskupem vysvěcena pamětní deska. K tomu zaujal 12.července v Lidových novinách pregnantní stanovisko Jiří Hanák.

Večer toho dne se stalo něco horšího. V Deníku ČST veřejnost z úst slovenského ministra vnitra, vzešlého z těchto voleb, slyšela, že se pan biskup nemá zlobit, ale vysvěcení bylo předčasné.Postoj celého demokraticky a humanisticky smýšlejícího světa, vyjádřený po porážce Hitlera a jeho vazalů, se má tedy přehodnocovat.V tomto světle se slovenské separatistické snahy, vysvětlované dosud ne vždy dostatečným chápáním slovenské duše, slovenského člověka ze strany Čechů (což je pravda), jeví jako nostalgie po Slovenském štátě za Tisa.Není se co divit.Nikdy předtím se Slovákům nedařilo tak dobře jako za Tisa.Nemyslí na to, že se tak dělo, protože- vyhnali Čechy, bez jejichž pomoci by Slováci jako národ zanikli, a zaujali jejich místa,– Slovensko právě v době vzniku štátu začalo mít zisk z investic Československé republiky,– arizovali židovské podniky a jejich majitele jako jediní z Hitlerových satelitů vlastnoručně poslali do plynových komor. A z dalších, méně očividných důvodů.Slováci tedy získali na válce tak jako Švédové, ale ti nevraždili, nýbrž pomáhali postiženým.Anebo na to Slováci i myslí, ale je jim to jedno.Tak tohle by nešlo.Nelze žít ve společenství s národem, jehož - jak je vidět značné - části je nelidskost lhostejná, jen když se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].