Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Brdy zalité betonem

Brdy jsou poměrně rozsáhlé pohoří, táhnoucí se na jihozápad od Prahy. Od Zbraslavi přes Dobříš a Jince až k Nepomuku. Tvoří je břidličná hornatina, budovaná převážně z prvohorních slepenců, pískovců a břidlic.

Brdy jsou poměrně rozsáhlé pohoří, táhnoucí se na jihozápad od Prahy. Od Zbraslavi přes Dobříš a Jince až k Nepomuku. Tvoří je břidličná hornatina, budovaná převážně z prvohorních slepenců, pískovců a břidlic. Nejvyššími vrcholky jsou Praha (862m) a stejně vysoký Tok. Na severovýchod vybíhají nižší Hřebeny. Tolik horopis z atlasu. Spolu s Českým krasem byly Brdy donedávna jedinou téměř zachovalou a homogenní přírodní lokalitou v blízkosti hlavního města. Jehličnatý a smíšený les sloužící k hospodářskému i rekreačnímu využití, ale především krásná příroda, jedinečná a neopakovatelná. A právě tady se odehrál jeden z největších ekologických zločinů posledních let.

V okolí Jinců ve střední části Brd, je umístěn velký výcvikový prostor, který již z dob první republiky patří Československé armádě. Areál vyhrazený pro samotný výcvik je poměrně malý a způsobené škody nemají tak velký rozsah. Roku 1982 však Československá armáda zabrala další obrovská území mezi Kytínem a silnicí Dobříš - Hostomice. Nejkrásnější hřebenové partie, známé všem turistům, kteří přicházejí od Řevnic, Dobříše nebo Mníšku. Zde se ovšem podařilo zničit vše, co se zničit dalo. V atmosféře hysterie kolem rozmisťování raket Pershing 2, uměle vyvolané a živené brežněvovsko-husákovskou propagandou, začaly s rychlostí u nás nevídanou mohutné stavební práce. Cíl byl jasný: vybudovat odpalovací zařízení pro rakety středního doletu.Nejprve bylo ve střední části území, mezi Stožcem a Chouzavou, vykáceno…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 18 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].