Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Drsná spravedlnost

21.května prohlásil v Londýně státem ustanovený vyšetřovatel, že okolnosti, které vedly k odsouzení sedmi členů rodiny Maguire, nebyly jednoznačné. Zmíněných sedm členů rodiny bylo před patnácti lety odsouzeno k trestu odnětí svobody za výrobu bomb pro IRA.

21.května prohlásil v Londýně státem ustanovený vyšetřovatel, že okolnosti, které vedly k odsouzení sedmi členů rodiny Maguire, nebyly jednoznačné. Zmíněných sedm členů rodiny bylo před patnácti lety odsouzeno k trestu odnětí svobody za výrobu bomb pro IRA. Šest z nich by se tak dočkalo očištění rodinného jména, avšak pro sedmého by toto vše už mnoho neznamenalo, neboť ve vězení zemřel.

Těžká zkouška začala pro rodinu Maguire v roce 1975, kdy se jejich jména objevila v doznání bratrance Gery Conlona, který se přiznal k pumovým atentátům v restauracích v Guilfordu a Woolwichi. Tehdy prohlásil, že dům Anne Maguire, v němž pobýval, sloužil jako továrna na výrobu bomb pro IRA. Před soudem Conlon prohlásil, že doznání podepsal proto, aby ho policie přestala bít. 19.října 1989 byli Conlon a tři další odsouzení propuštěni, protože bylo dokázáno, že obvinění policie vykonstruovala.Jediný důkaz proti rodině Maguire byl forenzní. Někteří z jejích členů prý pracovali s nitroglycerínem. Soudní znalci tvrdili, že výsledky jejich testů jsou spolehlivé, avšak státem jmenovaný vyšetřovatel minulý týden oznámil, že testy nebyly jednoznačné.Přešetřující komise nemá pravomoc prohlásit rozsudky za neplatné, ale případ spolu s dosavadními důkazy předá s největší pravděpodobností odvolacímu soudu. Ukáže-li se správnost názoru přešetřující komise, pak si lze jen stěží představit, jakým způsobem bude s případem zápasit stát. Změnilo by to, jak veřejnost doufá, hrozný osud šesti…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].