Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Devátý versus KSČ

Jak už jsme krátce psali v Respektu č.6, konalo se na začátku dubna v Praze občansko právní řízení ve věci Devátý versus KSČ. Šlo o to, že komunistická strana v březnu 1989 napsala v "Aktuálních politických informacích" výmysl o údajném soudním postihu mluvčího Charty 77 Stanislava Devátého za "opilství, ublížení na zdraví a vydírání".

Jak už jsme krátce psali v Respektu č.6, konalo se na začátku dubna v Praze občansko právní řízení ve věci Devátý versus KSČ. Šlo o to, že komunistická strana v březnu 1989 napsala v „Aktuálních politických informacích“ výmysl o údajném soudním postihu mluvčího Charty 77 Stanislava Devátého za „opilství, ublížení na zdraví a vydírání“. Až do listopadu nešlo s pomluvou nic dělat, neexistovala žádná možnost satisfakce. V nových poměrech však „obrozená“ KSČ přece jen pochopila, že některé ze svých přímočarých metod musí opustit.

5.4.1990 se postiženému zavázala, že svou lež v dostupných médiích do tří týdnů odvolá a jemu samotnému se dopisem omluví. Stanovený termín vypršel, ale nic se nestalo. S.Devátý na to dopisem upozornil příslušná místa v komunistickém aparátu. Funkcionáři se ani neobtěžovali s odpovědí. 7.června tedy Stanislav Devátý zaslal Obvodnímu soudu pro Prahu 1 dopis, v němž požaduje, aby soud uložil komunistické straně pokutu 20 000 korun. „Domnívám se, že v nové demokratické společnosti není možné pohrdat nejen základními principy slušného chování, ale i beztrestně negovat výroky soudů, jak to právě činí KSČ,“ píše se v listě. Stačí však dvacet tisíc na to, aby o téhle pravdě naši moderní levicovou stranu přesvědčily?

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].