Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Boj, který nesmíme prohrát

V současné době se pod vlivem mnoha katastrofických zpráv z různých míst naší republiky, které jsou bohužel většinou pravdivé, zvýšila citlivost veřejnosti k problematice ochrany životního prostředí.

V současné době se pod vlivem mnoha katastrofických zpráv z různých míst naší republiky, které jsou bohužel většinou pravdivé, zvýšila citlivost veřejnosti k problematice ochrany životního prostředí. Ta se projevuje někdy až nekritickými útoky, při kterých občané hájí vždy zájmy svého teritoria. Např.v případě skládky Dupanda …"

Čtyřstránkovou brožuru, rozdávanou letos v dubnu státním podnikem Železnobrodské sklo a podepsanou ředitelem ing.Kociánem a odborovým předákem Hromasem, jsem nedočetl. Nepodává totiž pravdivé a objektivní svědectví (i když se tak tváří) o problému, který zdaleka není jen problémem železnobrodským nebo jabloneckým. Navíc ho staví vzhůru nohama. Problém zavinilo nezodpovědné vedení k.p. dnes s.p.Železnobrodské sklo (ŽBS) a ne místní občané. Ti se naopak snaží - alespoň odvážnější z nich - přinutit nové (staronové?) vedení podniku k jeho urychlenému řešení.Není důležité, jak vysvětluje slovo skládka slovník jazyka českého, všichni víme, že je to kopec nebo jáma plná sajrajtu, na který, nebo do které se naváží další a další sajrajt. Je-li tuhý, smrdí, popřípadě na něm vznikají požáry ohrožující blízké i širší okolí. Tekutý se rozlévá z přeplněných jímek (v lepším případě), nebo prosakuje do hloubky a ničí půdu či spodní vody. Záleží samozřejmě na obsahu, namítnete správně, pakliže se zcela vyhnete faktu, že každá skládka je především hnusná."Celý roky na to kašlali a teď nám, blbejm dělníkům, málem vyhrožujou. Prej: uvědomte si prosím, že…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].