Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Jak to bylo v Leopoldově?

V pondělí 28.5. byla potlačena vzpoura ve věznici Ruzyně. V NVÚ Valdice je situace napjatá již několik měsíců, podobné je to na Mírově. Koncem března byla ozbrojenými složkami potlačena vzpoura vězňů v Leopoldově.

V pondělí 28.5. byla potlačena vzpoura ve věznici Ruzyně. V NVÚ Valdice je situace napjatá již několik měsíců, podobné je to na Mírově. Koncem března byla ozbrojenými složkami potlačena vzpoura vězňů v Leopoldově. Pár stručných vět, představují však dva lidské životy a několik desítek zraněných.

Co vlastně vede vězně k protestům? Především výhrady proti dozorcům. Tedy proti těm z nich, kteří se v totalitním režimu projevovali příliš brutálně, a těm, u nichž je podezření z páchání hospodářské trestné činnosti. Dál nejsou vězni spokojeni, že Federální shromáždění nezrušilo paragrafy 41 a 42 o recidivě, tedy paragrafy z roku 1973, které umožňovaly udělit odsouzeným až o třetinu vyšší tresty než je hranice, kterou určuje trestní zákon. Kromě toho existují samozřejmě i požadavky svévolné a nesplnitelné. Nejzávažnějším prvkem všech nepokojů však je, že jsou pravděpodobně podněcovány a podporovány částí Sboru nápravné výchovy, případně že nejsou účinně a zákonně odstraňovány příčiny a podmínky, které vězně k protestům vedou.Již v době, kdy už v Leopoldově panoval neklid, ale vzpoura ještě nevypukla, poslali někteří vězni dopis odpovědným institucím. Požádali o pomoc při řešení svých požadavků a také o uklidnění situace opatřeními jak vůči vězňům, tak vůči dozorcům. Odpověď ovšem dostali až za čtrnáct dnů. V té době už ozbrojené složky, v nichž hrál hlavní úlohu Útvar rychlého nasazení, zasáhly proti probíhající vzpouře. Pro samotné „červené barety“ to znamenalo jakési…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].