Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Slovenský volební guláš

Čím víc lidí se mnou na Slovensku hovořilo, tím víc jsem nabýval dojem, že kdyby tam kandidovalo Občanské fórum, pravděpodobně by volby vyhrálo. Tedy, kdyby se Verejnosť proti násiliu jmenovala Občanské fórum.

Čím víc lidí se mnou na Slovensku hovořilo, tím víc jsem nabýval dojem, že kdyby tam kandidovalo Občanské fórum, pravděpodobně by volby vyhrálo. Tedy, kdyby se Verejnosť proti násiliu jmenovala Občanské fórum. Protože ztělesněním OF je na Slovensku nesmírně populární Václav Havel. Snad se to zdá někomu přehnané a navíc se žádné „kdyby“ nekoná. Jaká je tedy skutečnost?

Podle posledního průzkumu veřejného mínění z půli května má největší podporu (24,5%) Kresťansko-demokratické hnutie. Jeho popularita začala stoupat zejména po návštěvě papeže v Bratislavě, ovšem poslední dva týdny je zhruba na stejné úrovni. Nejvíce voličů má ve Východoslovenském kraji, nejméně v Bratislavě. Nedávno se však dopustil představitel KDH I.Čarnogurský politické chyby, když protestoval proti cestě V.Havla po Slovensku jako proti předvolební podpoře VPN. Už zmíněná Havlova obliba vyvolala vlnu nesouhlasu a vedení strany si hned pospíšilo s vysvětlením: nešlo o kritiku V.Havla, ale o zneužití jeho cesty Verejnosťou proti násiliu.KDH je nyní naopak vytýkáno, že využilo k předvolební kampani návštěvy papeže, matky Terezy a kosmonauta Jamese Irwinga. Ač se v počátcích předvolební kampaně KDH tvářilo neutrálně, dnes v něm převažují separatistické a mravokárné tendence. Představitelé hnutí mluví o zákazu interrupce, o cenzuře filmů a knih z mravnostních důvodů… Zúčastnil jsem se mítinku této strany. Na náměstí SNP, kde se v listopadu scházely desetitisíce, poslouchalo nyní projevy a lidové…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].