Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory, Společnost

Brno je můj inspirační zdroj

S Kateřinou Tučkovou o historickém zakopávání, spisovatelské misi a divném Cejlu

Kateřina Tučková • Autor: Matěj Stránský
Kateřina Tučková • Autor: Matěj Stránský

Ačkoli dnes pendluje mezi Prahou a Brnem, hrdinky jejích úspěšných knih jsou úzce spojeny s moravskou metropolí a Moravou vůbec. Nyní se pustila s dramatickým textem o další brněnské rodačce i na divadelní prkna. „Její verva a vzdor, s nimiž se dokázala prosadit v prostředí, které nebylo ženám nakloněné, a sveřepost, se kterou si dokázala prošlapat tvůrčí cestu, jsou dodnes velmi inspirující,“ říká spisovatelka Kateřina Tučková o hlavní postavě, hudební skladatelce Vítězslavě Kaprálové.

Objevovat témata zasutá v historii. (představení Vitka)
Objevovat témata zasutá v historii. (představení Vitka)

Vaším nejnovějším počinem je divadelní hra Vitka, která měla na konci února premiéru v Divadle Husa na provázku. Jak jste spokojená se svým prvním dramatickým textem?

Ještě pořád mocně zažívám. První den po premiéře jsem celý prospala, byla jsem ve velkém napětí, jestli zvládnu jiný formát než román nebo povídku; jestli to bude fungovat. A teď mám obrovskou radost, že se to podařilo, režisérka Anička Petrželková je ohromně šikovná.

Hra pojednává o brněnské rodačce, skladatelce Vítězslavě Kaprálové. Čím byla výjimečná?

Byla to meziválečná femme fatale, mimořádně talentovaná žena, která se dovedla prosadit – jako první česká skladatelka a dirigentka vůbec – v ryze mužském hudebním prostředí, a to i v mezinárodním měřítku. Do svých pětadvaceti složila na čtyřicet skladeb, které se uváděly v prestižních…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].