Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Téma

Vždycky jsem byla divoká holka

Se zpěvačkou a herečkou Monikou Načevou o plotech zbořených ruskými tanky, o tom, že Brno byla dobrá škola, a o nepříteli, který není vidět

Monika Načeva • Autor: Matěj Stránský
Monika Načeva • Autor: Matěj Stránský

Monika Načeva je tak trochu nepředvídatelná. S oblibou dělá věci jinak, než se od ní v životě očekává a taky než je v její branži zvykem – neubírá se vyšlapanými cestami, naopak nebojí se zkoušet stále nové věci. Řídí se přitom instinktem a daří jí spojovat zdánlivě nespojitelné, třeba právě teď v koncertním projektu Spolu, na kterém se sešly s Ivou Bittovou a Lenkou Dusilovou. Možná k tomu přispěly i odlišné světy dětství a mládí, prožité na českém maloměstě a v bulharských horách.

Když se sejdou tři výrazné hudební umělkyně – Monika Načeva, Iva Bittová a Lenka Dusilová – na jednom pódiu, není jim tam těsno?

Právě naopak, dobře se doplňujeme. Každá jsme paličatá po svém a každá jinak mapujeme a cítíme hudbu, kdy pro mě je třeba na prvním místě slovo; nemůžu zpívat bez silných textů, proto pracuji s básněmi třeba Jáchyma Topola a Pavla Zajíčka.

Paličatost a chuť spojovat nespojitelné – kde se to v tobě vzalo?

Určitě to souvisí s mým dětstvím a dospíváním, které jsem prožila na takovém klasickém maloměstě, v Chocni ve východních Čechách. Za socialismu to byla šedá zóna, kde nikdo nevybočoval, absolutně nic se tam nedělo a nikdo nic zajímavého nedělal.

Nepocházím z žádné intelektuálské rodiny, rodiče pracovali v dělnických profesích, a třeba o politice nebo o umění se u nás nemluvilo. Spíš bylo pořád úplné ticho. Spoustu času jsem ale zažila s dědou, za kterým jsem jezdila o prázdninách.…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 33 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].