Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Téma

Každá generace se chce vymezit. My zvolili humor

S režisérem Václavem Marhoulem o tom, že nechtěl dělat na strašlivých filmech, Tvrdohlavých a o střelbě na jezdících schodech

Václav Marhoul • Autor: Milan Jaroš
Václav Marhoul • Autor: Milan Jaroš

Patří k umělecké generaci, které se podle jeho slov vyčítá, že se příliš politicky neangažovali, nepodepisovali Chartu 77 a fungovali v šedé zóně. Prý to bylo proto, že komunisty úplně ignorovali a žádné chartisty ani pořádně neznali. Zároveň bylo pro jeho generaci přirozené, že si ze všeho dělali „prču“, ze sebe samých pak nejvíc.

Najdete ve svém zápisníku, co jste dnes dělal přesně před třiceti lety?

Dnes je 17. října? Takže… Stěhoval jsem se do garsonky na Pražského povstání. Dopoledne. Potom jsem odvážel všechny věci, které už jsem nepotřeboval, do bazaru na Libeňský ostrov. Pak mi Eva Holubová přinesla škrabku, váleček a namíchala mýdlovou vodu. Potom jsem celé odpoledne až do večera ten nový byt maloval. A v 19 hodin jsem šel s Františkem Skálou a Jardou Rónou cvičit do TJ Zdraví v Ambassadoru.

Co jste cvičili?

Tu tělocvičnu kdysi založil silák Gustav Frištenský, ještě koncem osmdesátých let tam visely jeho fotografie s medailemi. V sále seděl člověk u klavíru a hrál cvičencům k předepsaným sestavám písničky od Ježka nebo Šlitra. Prostná se cvičila s činkami, když jste chodili pravidelně, dávali jste v jedné ruce třeba sedm kilo. Takže jsme šli do Zdraví a potom na pivo a následně do Klášterní vinárny. A potom jsem jel domů.

Bylo pondělí, to jste měl jen samou zábavu a žádnou práci?

Tohle je jen soukromý diář, ještě mám někde schovaný ten…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 33 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].