Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Téma

Pastelové Airbnb

Od levného ubytování k profesionální službě

Zuzana Benešová • Autor: Matěj Stránský
Zuzana Benešová • Autor: Matěj Stránský

Mladá podnikatelka Zuzana Benešová před čtyřmi lety začala pronajímat svůj byt přes Airbnb. Tím to začalo. Dnes vlastní firmu Seven Keys, která spravuje 35 pronajímaných bytů. Snaží se krátkodobé pronájmy ukazovat z lepší stránky a zlobí se, že spolu Airbnb a vláda víc nemluví.

Co vás vedlo k tomu, že jste založila firmu Seven Keys?

Manželovi nabídli práci v Bruselu, takže jsme se stěhovali. Měli jsme byt v Praze na Smíchově a byla otázka, co s ním. Měli jsme malou dceru a chtěli jsme se často vracet a byt používat. Manžel měl zamlada ve Španělsku brigádu – dělal check-in na Airbnb. Tak jsme se rozhodli Airbnb vyzkoušet. Byla jsem tehdy na mateřské, měla jsem spoustu času se tomu věnovat – a bylo to super. Jednak mě bavilo si povídat s lidmi z celého světa, ale samozřejmě to vynášelo víc než dlouhodobý pronájem.

Airbnb díky mně zaujalo kamarády, rodiče, sourozence, lidi, kteří měli v okolí byty a poprosili mě, jestli bych se jim o ně nestarala. Za dva roky jsem měla bytů sedm a hledala agenturu, která by mi zajišťovala úklidy a check-iny. Všechno jsem totiž dělala on-line z Bruselu, takže jsem měla vždycky partu studentek a holky z Ukrajiny na úklid. Tak jsem se rozhodla, že založím agentru svoji.

Jak se za tu dobu změnil trh?

Významným způsobem. Když jsem začínala, bylo v Praze okolo osmi set nabídek. Dnes jich je patnáct, možná až osmnáct tisíc. Češi zjistili, že je to zajímavý způsob,…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 31 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].