Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Zbavme se dědictví opoziční smlouvy a potlačování menších stran

Se senátorem Jiřím Šestákem o ústavní stížnosti a volbách do Poslanecké sněmovny

Senátor Jiří Šesták • Autor: Profimedia, MFDNES + LN
Senátor Jiří Šesták • Autor: Profimedia, MFDNES + LN

Senátoři ze Starostů a nezávislých, KDU-ČSL a TOP09 ve středu podali k Ústavnímu soudu stížnost kvůli volebnímu systému do Sněmovny. Vadí jim kvorum pro volební koalice i metoda rozdělování hlasů, která podle nich znevýhodňuje menší strany. Pod stížnost se podepsalo 21 členů horní komory, nyní se bude čekat na rozhodnutí soudu.

Co vám na současném volebním systému vadí?

Poslední volby do sněmovny potvrdily nerovnost jednotlivých hlasů při volbách. Hlas každého občana nemá stejnou váhu, protože podle d`Hondtovy metody a v závislosti na velikosti krajů dochází k tomu, že vítězná strana ve volbách potřebovala něco přes 19 tisíc hlasů na získání jednoho mandátu, lidovci přibližně 30 tisíc a Starostové, kteří měli o procento rozdílný výsledek oproti KDU-ČSL, potřebovali už 43 tisíc.

Součástí stížnosti je i přehodnocení kvora v situacích, kdy kandidují dvě a více stran v koalici.

 Ano, přesně tak. Strany, které se sdruží do předvolební koalice, potřebují v případě dvou deset procent, v případě tří patnáct procent a tak dále. Brání to sdružování stran, které mají společný program, napomáhá to atomizaci politické scény, a navíc mají strany obavy před volbami se sdružovat.

Které strany za stížností stojí?

Jedná se o iniciativu Starostů a nezávislých. My jsme stížnost v Senátu stranám nabídli, kromě zástupce STAN ji podepsali i členové z TOP09, KDU-ČSL a nezávislí jako paní Wágnerová nebo pan Láska. Pro ČSSD to prý zatím není aktuální věc k řešení, ale je pravda, že jsme to nenabízeli úplně všem – poté, co jsme získali 21 podpisů, jsme stížnost rovnou podali k soudu.

Senátor za hnutí ANO Jaroslav Větrovský stížnost komentoval takto: ,,Vždycky bude někdo, pro koho volební systém bude přívětivější, a někdo, pro koho méně. Žádný volební systém není ideální, ale tento systém tady funguje a my ho akceptujeme.” Odůvodnili kromě výroků do médií senátoři z ANO, že stížnost nepodpoří?

Když někdo vítězí, nemá potřebu, aby se měnily podmínky, které mu k výhře pomohly. Strany se začnou zajímat o pravidla, až když zjistí, že jsou to ony, kterým nevyhovují. Je to prostě kalkul. Je důležité si uvědomit, že tenhle systém je pozůstatek opoziční smlouvy mezi ODS a ČSSD, které to udělaly kvůli omezení malých stran – aby si následně mohly rozdělit moc mezi sebe.

A není to kalkul od vás, když sám říkáte, že vycházíte z výsledků posledních voleb, kde Starostové, lidovci i TOP 09 byli mezi posledními subjekty, které se do sněmovny dostaly?

Tahle záležitost rezonovala už před řadou let, nejen po těchto volbách. Z mé strany to kalkul rozhodně není – nejsem zástupcem žádné strany, jsem nezávislý kandidát a zároveň si myslím, že ani u ostatních to tak není. Snažíme se zajistit spravedlivější situaci, kdy každý hlas občana bude mít stejnou váhu a bude zde platit ústavně zaručená zásada poměrného zastoupení. Ale je pravda, že posledními volbami se to vyostřilo. Za situace, kdy se čtyři strany pohybují mezi pěti až sedmi procent, je tahle nevyváženost ještě mnohem vyšší.

A jaký bude další postup?

Stížnost jsme podali a budeme čekat, až se jí začne Ústavní soud zabývat. Chtěli bychom, aby se rozhodnutí vztahovalo už na příští volby -  a to včetně případných předčasných. Zároveň s tím se musí začít připravovat novela volebního zákona, která nahradí případně zrušená ustanovení zákona. Politici musí vytvořit taková pravidla, abychom se dědictví opoziční smlouvy a potlačování menších stran konečně zbavili.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].