Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Zasáhly by exportní sankce za vraždu saúdského novináře Tatru?

Česko odvolalo diplomata a bude své další kroky koordinovat s EU

Aktivisté a Chášukdžího přátelé před konzulátem v Istanbulu • Autor: REUTERS
Aktivisté a Chášukdžího přátelé před konzulátem v Istanbulu • Autor: REUTERS

Dosud nevyřešená vražda opozičního saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího, který byl na začátku října zabit na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu, může ovlivnit tuzemský vývoz vojenského materiálu do této země i vzájemné vztahy. Evropské státy nechtějí tento čin ultrakonzervativního království nechat bez odpovědi. Odstranění nepohodlného kritika může zároveň odstartovat diskusi o našem návratu k zahraniční politice zdůrazňující dodržování lidských práv, o kterém se mluví v souvislosti s nástupem nového ministra zahraničí Tomáše Petříčka.

Některé tuzemské neziskové organizace tento postoj zdůrazňují již delší dobu. Česká pobočka organizace Amnesty International už několik let mluví o hrubém a systematickém porušování lidských práv. Zmiňuje požadavek na omezení dovoz vojenského materiálu právě do zemí, které porušují lidská práva – a na tomto seznamu se Saúdská Arábie objevuje pravidelně.

„Mnoho evropských států prodává v rámci obchodu zbraně a vojenské vybavení do Saúdské Arábie v hodnotě miliard amerických dolarů. Tyto zbraně následně zabíjejí civilisty v Jemenu,“ napsala již v roce 2016 nevládní organizace na svých webových stránkách. Česká odnož Amnesty International po smrti Džamála Chášukdžího předala na ambasádu Saúdské Arábie petici s téměř 1300 podpisy, žádající plné vyšetření vraždy a ukončení perzekuce obránců lidských práv.

Na dovozu zbrojního materiálu a kooperace se zbrojním průmyslem v Saúdské Arábii se už několik let podílí i Česká republika. A podle výročních zpráv ministerstva průmyslu a obchodu se vývoz vojenského materiálu zvětšuje. V roce 2008, za vlády Mirka Topolánka, byl ještě nulový, minulý rok se už pohyboval okolo 28 milionů eur (přibližně 730 milionů korun) - v roce 2016 se přitom jednalo o méně než polovinu této částky. Nicméně největšího objemu tuzemský vývoz dosáhl v roce 2014 a činil zhruba 70 milionů eur (1,81 miliardy korun). Saúdská Arábie tehdy obsadila první místo v žebříčku destinací, do kterých Česká republika vojenský materiál vyváží; loni se jednalo o páté místo.

Kam patří vozidla

Zmíněný enormní nárůst v roce 2014 experti odůvodňují otevřením montážního závodu kopřivnické firmy Tatra Trucks na kompletaci středních terénních vozidel T 810 a T 815–7 pro potřeby saúdskoarabské armády. Většinu tatrovek dováží nezkompletované tuzemská firma do Saúdské Arábie a na místě je skládají dohromady právě zaměstnanci tamější pobočky.

Pokud by v reakci na vraždu novináře došlo k omezení či pozastavení vývozu, společnost Tatra Trucks by toto opatření pravděpodobně pocítila. „Jedná se o politickou otázku, kterou jako soukromá společnost nechceme komentovat,“ říká tiskový mluvčí společnosti Tatra Trucks Andrej Čírtek. „Navíc se domníváme, že se nás netýká ani oborově, protože Tatra vyrábí motorová vozidla, nikoliv zbraně.“

Tomáš Petříček • Autor: Matěj Stránský
Tomáš Petříček • Autor: Matěj Stránský

Fakt, že se do zbrojního materiálu nepočítají motorová vozidla, nicméně vyvrací samo ministerstvo průmyslu a obchodu. Jeho „Zpráva o kontrole vývozu vojenského materiálu a ručních zbraní pro civilní použití v ČR“ je tam zahrnuje a konstatuje, že se do Saúdské Arábie vyvážejí hlavně pozemní vozidla a jejich součásti, která tvoří asi 60 procent exportu, dále ochranné a speciální vybavení pro vojenské účely, například pancéřování, v malé míře i simulátory a střelivo.

„Lidé si představují, že do Saúdské Arábie dovážíme hlavně zbraně. Ale většinu objemu v této oblasti tvoří právě nákladní automobily, jako jsou tatrovky, a dále ochranné vybavení,“ potvrzuje bývalý poradce ministra obrany a bezpečnostní analytik František Šulc. „Co se týče výkyvů objemu, dodávky nemají lineární charakter. Pro každý rok není nasmlouváno stejné množství,“ dodává Šulc.  Zbraně v užším slova smyslu Česká republika do země skutečně nevyvážejí: licence na dovoz zbraní nebo chemických látek nebyla v roce 2016 prodloužena a tento stav platí dodnes.

Saúdská Arábie je největší vývozce ropy na světě a druhý největší dovozce zbraní planety (největšími exportéry zbraní do pouštního království jsou USA, Velká Británie, Francie a doposud právě Německo). O zákazu českého vývozu mluvil například exministra zahraničí Lubomír Zaorálek. Česká republika zatím žádný jednoznačný krok neučinila, bude však koordinovat postup s Evropskou unií.

Jen první krok

Jak se vývoz vojenského materiálu bude vyvíjet, je tedy otázkou. Některé zahraniční státy už přišly po vraždě s prvními opatřeními. Německá kancléřka Angela Merkel ohlásila, že Berlín pozastavuje vývoz zbraní do Saúdské Arábie, dokud nebude případ vyjasněn. Spojené státy zase oznámily, že odeberou víza jedenadvaceti představitelům země, kteří se měli na činu podle Turecka podílet. Stejný krok učiní Velká Británie.

Stejně tak se mluví o tom, nakolik vražda novináře poznamená diplomatické a ekonomické vztahy Saúdské Arábie. Tamější úřady před zabitím opozičníka Chášukdžího připravovaly konferenci Future Investment Initiative, která je označována za pouštní Davos. Konala se minulý týden a kvůli událostem na konzulátu v Istanbulu odmítly přijet asi dvě desítky vysokých státních představitelů i zástupců firem z USA i z Evropy. Přesto podle agentury Reuters Saúdská Arábie během třídenního kongresu podepsala smlouvy za 56 miliard dolarů (1,3 bilionu korun). Byť zpravodajský server dodává, že některé jsou jen předběžné a nakonec se nemusejí realizovat.

Podobně se vývoj jeví i z politického hlediska. Konzervativní království je velkým spojencem USA a prezident Donald Trump už dal najevo, že přes tragickou událost na tom nechce nic měnit a sankce ani omezení dovozu nechce prosazovat – ač na něj tlačí demokraté. Reakce EU a s ní i Česka by mohla být ostřejší. Česká republika na pokyn ministra zahraničí Tomáše Petříčka zatím stáhne z ambasády v Rijádu jednoho diplomata. A podle ministra se nebude jednat o jedinou tuzemskou reakci. V půlce listopadu míří Petříček na Radu Evropské unie, kde by s ostatními evropskými ministry zahraničí měl jednat o podobě společné, nejlépe celoevropské reakce.

„Stažení českého diplomata byl jen první krok. Nyní o tom budeme jednat s panem premiérem a chystáme se o tom bavit na půdě Evropské unie,“ říká Tomáš Petříček s tím, že projev evropské ministryně zahraničí Frederiky Mogherini nepovažuje za dostačující reakci ze strany Evropské unie. „Budu chtít, aby Unie v reakci na vraždu Džamála Chášukdžího rozhodně přitvrdila.“

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].