Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Vláda a důvěra nedůvěře

Taková pěkná tečka za tím naším případem Babiš

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Páteční den nepřinesl nic překvapivého. O hlasování o nedůvěře se rozhodlo už minulý týden, kdy Miloš Zeman prohlásil, že Andreje Babiše jmenuje premiérem zas a znovu. Poslanci jsou tak na druhé koleji, ale i když tu nebyl onen legendární „plán B“, opozice udělala to, co udělat měla.

Andrej Babiš sice svou vládu udržel, ale bylo patrné, že je mu situace více než nepříjemná. Potvrzoval to i fakt, že svůj projev četl a snažil se jej držet, aby se nedopouštěl chyb. Všechny útoky na média, občany s jiným názorem i politické konkurenty tak měl promyšlené. Takže novináři jsou pro něj prostě žoldáci a basta. Už druhý týden mluví o spiknutí, ale odmítá říct, kdo ho řídí. Ví, že nikdo, jenže musí pro své voliče hrát roli oběti.

Babiš také připomínal, že hodně pracuje, což je ovšem jev u premiérů naprosto běžný. Stejně jako to, že sem jezdí zahraniční politici. Není to kvůli němu, jak tvrdil, ale mimo jiné proto, že Česká republika slavila sto let od založení - takže státníci by k nám vyrazili, kdyby byl premiérem kdokoli.

Projev premiéra byl kombinací sebeobrany a tvrzení, že když padne, přijdou lidé o vyšší důchody, nemocenskou, rostoucí minimální mzdu atd. Chytrý tah, protože tohle velkou část jeho voličů zajímá především. Tohoto tématu se chytli i někteří sociální demokraté, zejména Lubomír Zaorálek, jehož projev nemůžeme zatím zodpovědně rozebrat, protože prostě vůbec nedával smysl. Byl však pronesen dramatickým hlasem.

Karel Schwarzenberg měl hlas o poznání slabší, ale zase byl věcnější, když prohlásil, že Babiš zatěžuje zemi: „Prosím vás, pane premiére, osvoboďte tuto zemi a odstupte.“ V podobném duchu mluvili i další zástupci opozičních stran.

Možná vůbec nejzajímavější a pro budoucí časy nejdůležitější moment zazněl až po hlasování na tiskové konferenci. Nejdříve Babiš odmítl „slovenský model“ - tedy to, že by stejně jako Robert Fico opustil post premiéra a vybral za sebe náhradu, což vysvětlil naprosto dokonale: „Rozdíl mezi Slovenskem a Českem je, že pan prezident Zeman není prezident Kiska.“ A přesně tak to je, v České republice je prezident ochráncem premiéra, a ne ústavního pořádku.

Když mu pak položila otázku redaktorka Seznam Zprávy, odmítl odpovědět. „Kyperská firma Seznam.cz, Zuzano, vy jste byla v Impulsu, pak jste byla v České televizi a teďka jste v kyperské firmě Seznam. To je firma, která permanentně lže a nemám vám co říct,“ prohlásil. To je klasický Andrej Babiš: každého je třeba znectít, o každém musí něco vědět, na každého lze něco použít. I kdyby to bylo sebeabsurdnější.

Pak na tiskové konferenci konečně nastal moment solidarity, kdy se přihlásila redaktorka ČT a zeptala se za svou kolegyni ze Seznamu s tím, že premiér by měl odpovídat všem novinářům. Babiš odpověděl: „Já budu odpovídat, komu chci.“

Řečeno s Járou Cimrmanem: Je to taková pěkná tečka, za tím naším případem… Opakuji: Je to taková pěkná tečka, za tím naším případem.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].