Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Vitásková si naběhla na policejní vidle

Stíhání šéfky ERÚ souvisí se jmenováním Renaty Vesecké do funkce místopředsedkyně

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková u soudu
Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková u soudu

Potíže šéfky Energetického regulačního úřadu Aleny Vitáskové jako by nikdy neměly skončit. Kvůli podílu na údajném neoprávněném zásahu do prověrky licence na dvě solární elektrárny stojí před soudem - a nyní protikorupční policie ještě zahájila její trestní stíhání kvůli podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby a z porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Tentokrát stíhání souvisí se jmenováním Renáty Vesecké do nově vytvořené funkce místopředsedkyně úřadu loni v listopadu. Vesecká totiž podle policie nesplňuje podmínky energetického zákona, který požaduje praxi v odvětví. „Nikoho nás nenapadlo, že by něco takového mohlo být trestný čin, i naši právníci říkali, že je to nemožné. Ale tady už je možné asi úplně všechno,“ řekla k tomu pro HN Vitásková.

Renáta Vesecká • Autor: Profimedia.cz
Renáta Vesecká • Autor: Profimedia.cz

Na jednu stranu vypadá opravdu drsně, že by kvůli nejasnému výkladu zákona měla být Vitásková stíhaná a případně stát opět před soudem. Snadno se tak spolu s ní propadá pocitu, že jde o jakési zástěrky pro její „likvidaci“ v čele úřadu, protože nevyhovuje některým částem silné energetické lobby, hlavně té solární.

Jenže na druhý pohled je jasné, že výklad o spiknutí je příliš primitivní. Za prvé, Vitásková rozhodně není první, kdo se dostal do problémů, protože si jinak vyložil zákon. Připomeňme si případ pražského zastupitele ČSSD Karla Březiny, který stál před soudem a na podruhé dostal také podmínečný trest za to, že si jinak vyložil obchodní zákoník a nechal se zvolit do dozorčích rad společností, ač předtím působil ve dvou zkrachovalých firmách, což jmenovaný zákon na určitou dobu zapovídá.

Pokud jde o výklad energetického zákona v tom, že bývalá nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká může být místopředsedkyní ERÚ, pak spiklenecká teorie Vitáskové ohledně lobby solárníků a policie dostává další velkou trhlinu. Zákon totiž stanovuje, že místopředsedou ERÚ může být ten, kdo nejméně tři roky působil v řídící pozici bezprostředně související s energetickým sektorem.

Nedávnou novelou zákona byl ještě zpřesněn výklad, co energetický sektor znamená. Tedy, že jde o výrobu a obchod s elektřinou, plynem či teplem, jejich přenosu, dodávku apod. A nic z toho se prostě nedá napasovat na státní zastupitelství ani na právní praxi, kdy podle dřívějšího vyjádření Vitáskové měla Vesecká řadu klientů i z energetiky.

Co tedy dodat? Vitásková má pravdu, že ERÚ potřeboval zkušeného právníka, což Vesecká jistě je. Otázka ovšem je, jestli nutně musela být místopředsedkyní úřadu, když od začátku muselo být jasné, že je to vzhledem k energetickému zákonu minimálně kontroverzní. Vitásková si tak svou tvrdou hlavou - a asi i kvůli rostoucímu pocitu ohrožení ve funkci - hodně a zbytečně naběhla na pověstné vidle, v tomto případě přímo policejní.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].