Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Velká prohra Andreje Babiše

Je to tak trochu drzost, jít do sněmovny žádat o důvěru a nemít vyjednanou podporu

Sněmovna; ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš
Sněmovna; ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš

Menšinová vláda Hnutí ANO nezískala důvěru. Od roku 1989 nezažila ve sněmovně žádná strana při žádosti o důvěru tak velkou porážku, jakou v úterý utržil Andrej Babiš. Získal totiž pouze hlasy svých poslanců. Česká republika ztratila několik měsíců času a vše, co schválil či schválí tento kabinet, má slabý mandát.

Je to tak trochu drzost, jít do sněmovny žádat o důvěru a nemít vyjednanou žádnou podporu. Je lákavé se domnívat, že Andrej Babiš doufal, že někoho okouzlí svým programem. Bylo by to naivní, ale aspoň by to naznačovalo, že Babiš o podporu stál. Vše ale nasvědčuje tomu, že to bylo a je šéfovi ANO jedno. Ostatně sám Andrej Babiš ještě v úterý ráno říkal, aby se už konečně hlasovalo, protože jeho vláda stejně hlasy většiny poslanců nezíská.

Lhostejné to šéfovi ANO mohlo být proto, že mu Miloš Zeman automaticky slíbil i druhý pokus. Babišovu pozici tak nic neohrozí. Jediné, komu to škodí, je Česká republika, která je bez silné vlády, a navíc ji čekají další minimálně týdny únavných politických tahanic. Pro Babiše je evidentně ponižující jednat s ostatními politiky o podmínkách případné vlády - ale to musí činit každý politik. Možná je mu to nepříjemné lidsky, protože ho neustále kritizují. Roli nepochybně sehrává i to, že jsou pro něj skutečně špínou, jak je nepřímo označuje. Jednání však vést musí, protože hlasy nelze sklízet kombajnem.

Nové vládní možnosti se zatím neobjevují. Tedy za předpokladu, že Babiš nepřijme podmínku některých stran a neoznámí, že kvůli vyšetřování kauzy Čapí hnízdo setrvá mimo vládu. Ještě je varianta, že Babiš poruší vlastní tabu a dohodne vládu s KSČM a SPD. To by ovšem byl začátek konce tohoto hnutí, protože by to vyvolalo ještě větší odpor, než jakému Babiš čelí nyní.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].