Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Trump se opět překonal a šokoval vstřícností k Putinovi

Vladimirovi věřím • Autor: REUTERS
Vladimirovi věřím • Autor: REUTERS

Helsinský summit Donalda Trumpa s Vladimirem Putinem je za námi - a ti, kteří dráhu amerického prezidenta sledují, se ocitli v dalším novém světě. Do tohoto dne jsme byli především svědky toho, jak Trump tvrdě kritizuje země, které se běžně považují za nejbližší americké spojence, a nachází nebývalé pochopení třeba právě pro vládce Kremlu. Všeobecně jsme očekávali, že příkrá kritika, jež se v posledních dnech snášela na hlavu Německa, britské premiérky Theresy May a třeba členských zemí NATO obecně, se ruské hlavě státu vyhne. V tom jsme se nezklamali, ale Trump zašel ještě dál. Za mizerné vztahy s Ruskem může sama Amerika, nebo tedy její část - ta, která nestojí za Donaldem Trumpem.

Výlet na území naprostého mravního relativismu začal americký prezident už ráno, když v jednom ze svých pravidelných tweetů sdělil, že vztahy s Ruskem “nikdy nebyly horší” a že je tomu tak kvůli dlouhým létům hlouposti a stupidity - a nyní také „cinknutým honem na čarodějnice”. Tím se myslí vyšetřování spolupráce Trumpovy kampaně s Ruskem.

Trump se s Putinem sešel mezi čtyřma očima pouze za přítomnosti tlumočníků. Schůzka plánovaná původně na 90 minut se protáhla na déle než dvě hodiny. Oba státníci na ni dorazili se značným zpožděním (Putinovo letadlo dosedlo ve Finsku hodinu poté, co měla schůzka začít) - což komentátoři pokládali za součást mocenské dělostřelecké přípravy ze strany obou mužů.

Our relationship with Russia has NEVER been worse thanks to many years of U.S. foolishness and stupidity and now, the Rigged Witch Hunt!— Donald J. Trump (@realDonaldTrump)

Our relationship with Russia has NEVER been worse thanks to many years of U.S. foolishness and stupidity and now, the Rigged Witch Hunt!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 16, 2018
2018

Podobně jako v případě singapurské schůzky amerického prezidenta se severokorejským diktátorem Kimem Čong-unem, ani v Helsinkách lídři neoznámili žádné konkrétní závěry. Na tiskové konferenci mluvili především o navození důvěry. Trump systematicky formuluje potřebu dobrých vztahů s Ruskem coby jakýsi žádoucí cíl sám o sobě. Bývalý americký ministr obrany Chuck Hagel tak byl jedním z těch, kteří kroutili hlavou nad celým smyslem schůzky.

“Jaký to má smysl? Jaký je strategický cíl schůzky?” ptal se v rozhovoru na rozhlasové stanici NPR. Dobré vztahy mezi mocnostmi by měly něčemu sloužit. Trump i Putin zjevně nějak jednali o situaci v Sýrii i terorismu, Putin ve svém vystoupení na tiskové konferenci v několika větách zmínil také potřebu obnovení smluv o nešíření jaderných zbraní. To jsou skutečně závažná témata, ale do podrobností lídři nešli. Oba mluvili o tom, že setkání je prvním krokem.

Vše pak vyvrcholilo v okamžiku, kdy padla otázka na zmíněný Trumpův ranní tweet. Americký prezident dostal otázku, zda si za ním stojí - a zda vůbec připisuje vinu za špatné vzájemné vztahy v něčem i Rusku. Připomeňme si, že situace se vyhrotila po ruské intervenci na Ukrajině a záboru Krymu.

Trump odpověděl, že vinu nesou obě strany a že stupidity je na americké straně více než dost. “Obě strany jsou odpovědné. Obě můžeme vinit. Obě udělaly chyby,“ prohlásil Trump a přešel k dlouhé kritice zmíněného vyšetřování své kampaně a ruského vměšování do amerických voleb. Šetření je podle něj “katastrofa”, která rozděluje “dvě velmoci, jež společně vlastní 90 procent všech jaderných zbraní”.

Americký prezident velmi dlouho opakoval, že zvítězil právem, že k žádné spolupráci nebo vměšování tajných služeb nedošlo - a že ho o tom Vladimir Putin v Helsinkách jednoznačně ujistil. Ruský prezident tuto informaci potvrdil a nabídl při případném vyšetřování spolupráci. Když se otázky stočily k tomu, zda americký prezident důvěřuje více vlastním americkým tajným službám nebo ruským ujištěním, Trump odpověď zahrál do autu. Konkrétně odpověděl toto: “Oni (americké tajné služby) říkají, že si myslí, že to bylo Rusko. Já mám prezidenta Putina. Ten právě prohlásil, že to Rusko nebylo… Mám velkou důvěru ve vlastní lidi ze zpravodajství, ale řeknu vám, že prezident Putin byl ve svém odmítnutí (obvinění) extrémně pevný a silný."

Reakce na schůzku si shrneme v úterní menu, ale již teď si můžeme říci, že mnozí jsou Trumpovou vstřícností vůči Putinovi šokováni. Pro milovníky faktů ještě dodejme, že Donald Trump dvakrát poblahopřál Vladimiru Putinovi ke zdárnému průběhu mistrovství světa v kopané a Vladimir Putin mu na oplátku věnoval speciální míč vyrobený pouze pro závěrečné zápasy. Republikánský senátor Lindsey Graham svému prezidentovi vzápětí na Twitteru poradil, ať nechá darovaný balón prověřit proti přítomnosti odposlouchávacích zařízení a ať ho určitě nebere do Bílého domu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].